Liha- ja piimatoodete valmistajad kavandavad toiduainete hinnatõusu, samas kui leivatootjad püüavad vastu seista hinna tõstmise survele.

"Lihatoodete hinnatõus on kindel, kuigi täpset aega ei oska öelda," ütles Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Peeter Maspanov (pildil).

Hindade kergitamise põhjustab tapaloomade lihakilo hinnatõus. "Kui suvel oli võimalik osta Eestimaalt liha hulgi 10–14 krooni kilo, siis täna on hind juba 23 krooni ümber. Tõus on päris äge olnud," selgitas Maspanov.

Liha hulgihindade tõus ei ole seni mõjunud lihatoodete hinnale, kuid et lihatoodete omahinnast ligi kolmveerand on tooraine hind, siis on lihatootjad veendunud lõpphinna tõstmise vajaduses.

Lihatoodete hinna tõstmist põhjendavad tootjad ka üleüldise elukallidusega. "Näiteks ainult riigilõivuseaduse muutmine toob meile umbes kolm miljonit krooni kulusid juurde, ilma et midagi paremaks läheks. Samal ajal tulumaksu kaotamine ei annaks meile mitte sentigi tagasi," rääkis Maspanov.

Ka piimatootjad kavandavad põhipiimatoodete nagu joogipiima ja rõõsakoore hinna tõstmist, sest alates augustist on toorpiima kokkuostuhind järk-järgult tõusnud.

"Rävala Piima AS-il on aga kavas kokkuostuhindu novembris veelgi tõsta," kinnitas Tallinna Piimatööstuse juhatuse liige Aivo Varem. Kokkuostuhind on suurim piima omahinna mõjutaja.

Kas ja kui palju võiks poepiima liitrihind novembris tõusta, on Varemi sõnul siiski raske ennustada. Piimadessertide ja jogurtite hindu mõjutab toorpiima hinna muutus vähem.

"Leibur sel aastal hindu ei tõsta, kuigi väga selge press hinnatõusule on olemas," ütles Leiburi tegevdirektor Ants Promann, kelle sõnul on oluliselt tõusnud nii autokütuse kui ka leiva pakendikilehind.

"Töötame oma kuludega ja teeme kõik, et hinna tõstmise survele vastu seista. Tahame leiva inimestele ikka kättesaadavaks teha, kuigi eestlaste ostujõud ei kasva ja tööpuudus suureneb. Keegi naljamees on öelnud, et kui leib ka lõpeb, siis natuke aega töötavad veel hauakaevajad ja ongi kõik," arutles Promann.

loe veel majandusküljelt