Peamine probleem on rahanappus. „Julgelt võib öelda, et mitte ükski ühistu ei näinud oma eelarvet koostades ette sellise talve saabumist. Kasutatakse reserv- ja remondifondi raha, mis siis tagasiulatuvalt kinnitatakse,” selgitas Jõgeva.

Suurte kortermajade puhul küündivad summad tuhandeteni: näiteks Mustamäel küsitakse Jõgeva andmeil viiekorruselise ja kuue trepikojaga maja katuse puhastamise eest umbkaudu 8000–10 000 krooni. Ühistud ei saa abi kindlustusandjatelt ega kohalikult omavalitsuselt. „Mis puutub Tallinna ühistutesse, siis nad on tegelikult olnud erakordselt tublid. Võlgnike arv on võrreldes eelmiste aastatega jäänud peaaegu samale tasemele,” täheldas Jõgeva.

Tallinna korteriühistutest on suurtarnijatele ehk Tallinna Veele ja Tallinna Küttele võlgu um­bes viis protsenti. „Krooniliste võlgnike arv on siiski üpris püsiv, näiteks 60 korteriga majas on peaaegu alati paar-kolm püsivõlglast,” märkis Jõgeva. Juhatus ei tohiks tema sõnul lasta võlasummal kasvada ja peaks vajaduse korral aegsasti inkassofirma poole pöörduma.

Ametlik prognoos 1. aprillil

Sünoptik Merike Merilain ennustas, et tõenäoliselt on veel aprilliski oodata mitut lumesadu. „Samas võib juba järgmise nädala lõpus saabuda põhjalik sula, aga ilmselt tuleb uut lund ikkagi veel peale,” sõnas Merilain. Midagi kindlat on tema sõnul veel vara öelda ning ühel nõul ei ole ka Euroopa ja USA ilmaennustuskeskused: britid pakuvad Euroopale jahedat kevadet, USA spetsialistid on veendunud risti vastupidises. „Siiski on tavaliselt pärast pikka talve kevade tulek veninud ja kevad ise külmem,” täpsustas ta. Ametlik prognoos saabub ilmateenistusest 1. aprillil.

Juunikuus lumi on maas?

•• Klimatoloog Ain Kallis ütles, et 20 sentimeetri paksune lumekiht on Eestis maha sadanud ka 28. mail. „See oli 1980. aastate lõpus ja lumi kattis peaaegu tervet Eestit. Sirelid olid lumekorra all lookas,” lisas ta.

•• Üksikuid lumehelbeid on Eestis taevast langenud ka 10. juunil. Eesti rahvatarkus ütleb Kallise sõnul, et 24. veebruariks on veel pool lund taevas. „Ilmselt on tõepoolest veel lumehoogusid oodata,” sõnas ta.

•• Tallinnast on sel talvel välja veetud üle 200 000 kuupmeetri lund. „Eelmisel aastal veeti novembrist märtsini välja kokku 1843 koormat lund, praegu on ainuüksi märtsi alguseks veetud juba 13 000 koormat,” rääkis Jaan Rõõmussaar Raepressist.