Peetri küla Vägeva tee elanikud enam ei arva, et nende kodutanum oma kõlavat nime õigustaks. Vägevust peavad üles näitama hoopis inimesed ise, sest ümberringi laiuv veteväli on nad sundinud elama justkui keset ajutisi saarekesi, mis maismaast kaks korda aastas eralduvad. „WC-s käime praegu McDonald’sis,” räägib Andrei, kolmandat aastat Vägeva tee elanik. Tema hääles on kevadist reipust, mees viitsib isegi veel nalja heita. „Arendaja soovitas: ostke endale kummikud!” Ja täpsustab siis, et üks arendaja – Knoke – tõstis kõrvalasuva krundi meetri võrra kõrgemale kui Andrei eluaset arendanud IBE Estonia. „Vallaametnikud on siin ka nukralt käinud pead vangutamas, aga erilist abi pole kõrgemalt poolt küll tulnud,” sedastab Andrei oma kommunaaltõe.

Reede pärastlõunal teeb sportlikku rulluisuringi tütarlaps koos suure koeraga. Rihma otsas peni veab ta läbi ühe suurema lombi nagu mootorpaat veesuusataja. „Praegu on vett ikka palju vähem,” räägib teine Peetri tules ja vees karastunud staažikas elanik.

Pole Moosese võimeid

Peetri kooli-lasteaia juures ukerdavad värskelt kuuri alt välja aetud jalgratastega kaks tüdrukut. Vette-mutta rüütatud laste mänguväljaku juures hoiatab silt, et kuiva jalaga pääseb sisse ainult teise ukse kaudu. „Isa rääkis, et vett oli nii palju, et ta pidi õe lasteaeda viimiseks pinkidel kõndima!” räägib üks tüdruk.

Pikkade moodsate kirjute säärikutega noor ema lükkab oma lapsevankri jõuliselt lombist läbi, aga oma lombisõidu-järjekorda ootav neljaveoline Toyota Land Cruiser (pange tähele: maastur, mitte veestur) kõhkleb tükk aega, enne kui oma kummidega siledapinnalist sügavikku testib. Ei ole sel masinal ega inimestel Moosese võimeid, et vesi kahte lehte lüüa.

Soomaal selle sajandi rekord

•• Päästjad kutsuti neljapäeval ja reedel välja mitmekümnel korral, kuna inimesed vajasid keva­dise suurvee tõttu abi. Peamiselt jäädi jänni vett täis valgunud keldrite tühjaks pumpamisel.

•• Ka Soomaale saabus viies aastaaeg: Halliste jõgi tõusis maanteed üle ujutama juba neljapäeval ning reedeks oli Jõesuu–Kõpu tee 9. kilomeeter täielikult veega kaetud.

•• Rahvuspark prognoosib, et veetaseme kerkimine võib jätkuda kuni järgmise nädalani, aga see sõltub sademete hulgast ja õhutemperatuurist. Riisa vaatlusjaamas mõõdeti pärast suvist madalseisu Soomaa selle sajandi kõrgeim veeseis – 3,93 meetrit.