Kinnisvaraarendaja survel nõustus Pirita halduskogu 4,7-hektarilise metsa asemele kerkivate majadega.

Mähe aedlinna seltsi eestkõneleja Erik Vest ütles, et kui eskiisprojekt leiab heakskiidu ka linnavalitsuses, kavatsetakse selle vastu kindlasti jälle välja astuda. Vesti sõnul on väga üllatav, et seni majade ehitamise vastu võidelnud Pirita linnaosa halduskogu nüüd pooldava otsuse vastu võttis: “Harjumaa mõistes on tegemist siiski suure krundi ning olulise metsaga.”

Halduskogu kooskõlastatud planeeringus on küll märge säilitada haljastust maksimaalselt, kuid Vesti arvates võib see tähendada seda, et puud võetakse maha ja öeldakse: me üritasime küll, aga ei õnnestunud. “Uue eskiisi järgi läks ehitusalune pind ligi 15 protsenti ka suuremaks, olgugi et kortermajasid projektis enam pole,” ütles Vest.

Kooskõlastus üllatas

“Ka minu jaoks on halduskogu otsus suur üllatus,” lausus Pirita halduskogu liige Arvo Uukkivi. “Olen alati olnud arvamusel, et Pirita on Tallinna kopsudeks ning metsa ei tohiks ühtegi elumaja ehitada.”

Uukkivi sõnul on Pirita olukord päris muserdav arvestades, et metsa raiutakse pidevalt maha ning uusi istutusi ei tehta: “See asi on täiesti käest ära.” Analüüse, mida tehakse, ei loetagi ning otsuseid võetakse vastu läbimõtlematult, arvas Uukkivi. “Minu arvates peaksid elanike huvid siiski olema kaitstud samaväärselt omanike huvidega,” leidis ta.

Pirita halduskogu aseesimees Toivo Paavle vihjas võimalusele, et otsuse langetamisel mängis rolli parteiline distsipliin, samuti oli tema sõnul kinnisvaraarendaja poolne surve väga tugev. “Osa elanikega lepiti näiteks kokku, et kaebused võetakse tagasi,” ütles eskiisprojekti vastu hääletanud Paavle.

Pirita linnaosavanema Tiit Teriku sõnul näeb hea tava ette, et linnaosavanem arvestab halduskogu otsust ja võtab oma seisukoha sellest lähtudes. “Randvere tee puhul on tegu kompromissiga, mis on sündinud linnaosa ja arendaja vahelises dialoogis,” selgitas Terik.

Plussiks ala kasutusele võtmisel on linnaosavanema sõnul kindlasti see, et ala saab korrastatud. Praegu on tema sõnul “tegu võsastunud metsaga, kuhu hooletud inimesed kõiksugu sodi veavad” ja mis selgelt vajab peremehe kätt. “Eks ta on ikka nii olnud, et iga piritalane tahab olla viimane, kes siia linnaossa kolib,” lisas ta.

Halduskogu liikme ning endise linnaosavanema Ülle Rajasalu sõnul on surve nende kruntide osas olnud tõesti väga tugev. “RMK nõukogu esimehena on minu kohus kaitsta metsi ning ma olen alati öelnud, et Kloostrimets jääb puutumatuks,” ütles Rajasalu, kelle sõnul alale algselt kavandatud kortermajad oleksid kindlasti mõeldamatud.

Detailplaneeringu eskiisprojekt ei tähenda Rajasalu sõnul, et majad metsa ka kerkivad, sest pole teada, mida linnavalitsus otsustab: “Ehk oodatakse järgmiste valimisteni, kes teab.” 

Halduskogu mullu kindlalt vastu

•• Mullu septembris kogusid Randvere tee äärde planeeritava elurajooni vastu protestivad Mähe elanikud üle 300 allkirja.

•• Ühtlasi saadeti keskkonnaministrile pöördumine, et 4,4 hektaril laiuv mets arendajalt välja ostetaks.

•• Paraku leidis ministeerium, et sealsetel kinnistutel kasvav puistu on üsna suures osas tugeva inimmõjuga ja sel pole looduskaitselist väärtust.

•• Planeeringu eskiisi lükkas kortermajade tõttu tagasi esmalt Pirita maakomisjon ja seejärel halduskogu. Pirita linnaosavanem Tiit Terik lubas tollal elanike nõudmisi kaaluda.