Kultuuriminister on valmis küsima äsja põlenud Ahja mõisa kiireloomuliseks konserveerimiseks valitsuse reservist raha, kuid selleks oodatakse selget kava, kuidas kavatsetakse barokset mõisahoonet edasi kasutada.

“Mõisavaremete konserveerimise küsimust saab valitsus arutada siis, kui on teada, mis plaanid vallal selle hoonega on ning kas omanikul on huvi oma panust lisada ja varandust hoida,” ütles kultuuriminister Laine Jänes.

Ministri sõnul ei ole 18. sajandi keskelt pärit mõisahoone praegune omanik Ahja vald oma varasse siiani piisavalt heaperemehelikult suhtunud. “Oluline kultuuriväärtus pole leidnud piisavalt rakendust ja selle kasutuselevõtuks pole plaane,” ütles ta.

Ahja vallavanem Mart Vardja veetis pool eilsest päevast mõisavaremeil koos restaureerimisfirma Kurmik Projekt spetsialistidega, kes pildistasid ja  uurisid ööl vastu teisipäeva põlenud mõisa. Võru firmalt ootab vald kiireid arvutusi, kui suuri summasid on vaja põlenud hoone esialgseks konserveerimiseks.

Vallavanem tõdes, et Ahja mõisale otsiti juba aastaid sobivat funktsiooni, seda üritati ka erakätesse müüa, kuid see ei õnnestunud. Samas saadi aastatepikkuse tegevuse järel pidama hoone vajumine, uuendatud on katust koos selle konstruktsiooniga.

Vardja sõnul ei ole alla 1200 elanikuga ja 3,4 miljoni kroonise võlakoormaga vallal raha, et mõisa taastada. “Kui enne oleks hoone taastamiseks kulunud 40–45 miljonit krooni, siis nüüd vajab hoone mitu korda rohkem raha,” lausus Vardja.

Raamatukogu kaalutakse

“Riik saab toetada omaniku initsiatiivi,” ütles kultuuriminister. Vallavanem kinnitas, et vallavalitsus istub juba esmaspäeval kokku, et arutada, kuidas mõisa tulevikus kasutada.

Vardja sõnul on üks variant tuua mõisasse raamatukogu, Tuglase muuseum, võimalik, et ka vallavalitsus. Samas kolisid raamatukogu ja muuseum alles kaks aastat tagasi äsja renoveeritud apteegimajja.