"See kuulub valdkonda, et ühel mehel tuleks perearsti juurde pöörduda ja küsida endale saatekiri," ütles justiitsminister Rein Lang kommenteerides Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani räigeid sõnu möödunud nädalal toimunud kohtumisel Jõgevamaa Voore valijatega.

Seal pidas Reiljan sütitava kõne, milles jõudis sarjata nii presidenti, konkurente kui ajakirjandust ja parastada ärimees Hans H. Luike, öeldes, et kolm süütepudelirünnakut Hans H Luige lähedaste vastu võisid olla tingitud sellest, et Hans H. Luik on elus nii palju kurja teinud.

Endine peaminister, Res Publica esimees ning praegune riigikogu liige Juhan Parts märkis Reiljani sõnavõtu peale mõeldes, et Stalini ja Beria ajal arutati selliseid küsimusi väga väikeses ringis. "Aga et Eestis ühe erakonna esimees õigustab räigeid kuritegusid, on juba iseenesest kuri tegu. See on masendav," ütles Parts.

Partsi hinnangul lähtub Reiljan Hammurabi koodeksist, mis oli üks esimesi kodifitseeritud õigusi, kus oli lubatud hammas-hamba ja veri-vere vastu käitumismall. "Reiljan peaks kas poliiitikast lahkuma või avaldama kogu tõe maavahetustehingute osas ja vabandama selliste väljaütlemiste eest, mitte lollitama Eesti rahvast, kõige vähem Voorel," lausus Parts. 

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liikmed Villu Reiljan, Mai Treial, Jaak Allik, Margi Ein, Toomas Alatalu ja Mati Kepp ning regionaalminister Jaan Õunapuu olid 28. ja 29. novembril ringsõidul Jõgevamaal, kus nad kohtusid omavalitsustegelaste, haridustöötajate, ettevõtjate ja kohaliku rahvaga.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan taandus hiljuti keskkonnaministri kohalt, kuna tema otsesed alluvad tegelesid prokuratuuri hinnangul ebaseaduslike maatehingutega, millega riik sai kümneid miljoneid kroone kahju.