Vähemalt kolmanda põlvkonna tallinlasi ühendava seltsingu rajamise mõtte aasta eest visioonikonverentsil välja käinud Jüri Kuuskemaa eestvedamisel on koguga liitunud ligi 50 inimest.

Põlistallinlaste kogu liikmete   seas on näiteks mitmenda põlve tallinlased, linnavolinikud Natalia Vaino, Peeter Mardna, abilinnapea Kaia Jäppinen ja ettevõtja Jüri Veisserik.

“Kevadel me ei alustanud tegevust, vaid lükkasime asja sügisesse,” ütles Kuuskemaa.

Esimese suurema üritusena on kogul uuel nädalal kavas juudi sünagoogi külastus, enne jõule tahetakse linnavolikogule tutvustada mõtteid, kuidas muuta vanalinn autovabaks ja ennetada paneeleeslinnade kokkukukkumist 15 aasta pärast. Samuti avatakse oma veebilehekülg.

Põlistallinlaste kogu juhatusse kuuluva ettevõtja Jüri Veisseriku sõnul on liikmete lisandumist pidurdanud soikunud infovahetus, samuti vajadus vaadata üle liitumiskriteeriumid. “Esimene määratlus oli natuke nihu läinud, sest jättis piirangutega asjalikke inimesi liikmestaatusest ilma,” ütles ta.

Kuuskemaa sõnul on juhatuses arutatud kaht pakkumist: võtta liikmeks vähemalt kolmandat põlve tallinlane või inimene, kelle vanemad-vanavanemad elasid siin 1940. aasta 17. juunil.


Poliitikat kogus ei tehta

Põhimääruse muudatus selgub hiljemalt veebilehekülje valmimise ajaks, kuhu riputatakse üleskutse. “Kevadel on rohkem põhjust rääkida, selleks ajaks oleme kamba peale midagi mõistlikku korda saatnud,” avaldas Kuuskemaa lootust.

Kaia Jäppineni sõnul on üks mõte olnud kaasa arutleda vanalinna arengukava üle, kuid kava pole veel valmis. Jäppineni sõnul kindlasti ei juhtu seda, et apoliitilisena loodud kogu kujuneks mingil viisil linna häälekandjaks või poliitiliste lubatuste toetajaks.