Märtsis paljastas PPA sisekontroll Ida prefektuuri liiklustalituse kuritahtliku valetamise: 180 protokolli oli koostatud taatlemata kiirusmõõturi näidu põhjal. PPA korrakaitsepolitsei osakond sai juhtunust teada alles novembris ETV saatest „Pealtnägija” ja algatas kohe nii kriminaaluurimise kui ka järelkontrolli, mille käigus avastati veel 23 ebaseaduslikku trahvi.

Kolm ausat inimest 203-st

Praeguseks on PPA edastanud kohtusse 145 kaebust, millest otsus on tehtud juba 130 kohta ja 79 inimesele on rahatrahv tagastatud või tagastamisel. Ülejäänutega on ühendust võetud ja edasistes toimingutes kokku lepitud.

Nende 203 trahvisaaja seas leidus ka kolm ausat autojuhti, kes tunnistasid kiiruseületamist ja teatasid, et ei soovi protsessis osaleda ega trahviraha tagasi saada.

Miilitsa sõnul hämmastas teda, et neid inimesi oli nii vähe, sest rikkumised siiski ju toimusid. Pealegi oli 32 juhtumi puhul tegemist mitme rikkumisega – kiiruseületus, lahtine turvavöö, auto tehniline probleem vms –, kuid needki asjad otsustas politsei lõpetada ega hakanud vaidlema, kui suur osa trahvist oli kiiruse ületamise eest. Kõik need 32 isikut soovivad makstud trahvi tagasi saada.

Miilits avaldas lootust, et inimesed paari-kolme aasta jooksul siiski mõistavad, et kiiruseületamine mõjutab oluliselt Eesti liiklusohutust ja seda ei saa pidada pisirikkumiseks.

Mis puudutab kiirusmõõturite taatlemist, siis pole see Miilitsa sõnul kunagi rahanappuse taha jäänud.

„See konkreetne juhtum oli puhas kuritahtlik hooletus ja üksikjuhtum. Sellest on kõik hea õppetunni saanud. Rohkem midagi sellist järelkontrolli käigus ei avastatud ja ma usun, et ei avastata ka tulevikus,” ütles Miilits.