Loodusharidusaktivist Val Rajasaar, kes pidi üleeile öösel kustutama oma Murastes asuva kodu aknasse visatud süütepudelit, ootab, et uurimise käigus selguks tema kodu rünnaku põhjus. Samal öösel rünnati sarnaste süütepudelitega ärimees Hans H. Luige naise ema maja Maarjamäe eramurajoonis ning tema nõuniku eluaset Lasnamäel.

Eile otsustas keskkriminaalpolitsei need kolm juhtumit, mida seni menetleti eraldiseisvate kriminaalasjadena, ühendada.

“Sarnastest asjaoludest ja kronoloogilisest järjestusest tulenevalt on alust arvata, et need juhtumid on omavahel seotud ja seepärast on kolm kriminaalasja ühendatud,” ütles keskkriminaalpolitsei pressiesindaja Kadri Põldaru. Võimalikest kahtlusalustest ja rünnakute motiivist on tema sõnul veel vara rääkida. Samuti vajab kontrollimist, kas Murastes toimunud rünnak oli tegelikult mõeldud kellegi teise vastu.

Luik ei oska end seostada

“See on minu jaoks müstifikatsioon,” ütles Val Rajasaar. “Ma tahaks väga teada, kes ja miks sellise rünnaku korraldas. Mul ei ole vaenlasi ja minu tegevusvaldkond ei tekita vaenlasi – tegelen loodusharidusega ning peamiselt laste loodusharidusega.”

Rajasaare aknasse visati nn Molotovi kokteil ehk süütepudel, mille sisse oli topitud riie ja see põlema pandud.

“Väga vastik, väga halb on olla,” ütles Rajasaar. “Tahaks teada, mida kurja on üks loodusharidusega inimene kellelegi suutnud teha. See teeb hinge haigeks.”

Hans H. Luik ei osanud öelda, kas Muraste juhtum võiks olla suunatud tema lähikondlaste vastu. “Ma ei teda ju täpselt kõigi oma partnerite või töökaaslaste elukohti,” ütles Luik.

Rünnaku sihtmärki ei teata

Rajasaar kinnitas, et ei tema ise ega ka keegi tema lähikonnast ei ole mingil moel seotud Hans H. Luigega. “Mina ise pole mingil moel temaga seotud ega tea kedagi, kes oleks,” ütles Rajasaar.

Ka naabruses asuvad inimesed ei osanud öelda, et keegi lähikonnas oleks seotud mingi äritegevusega. Osa naabritest polnud isegi kuulnud, et neist vaid mõnekümne meetri kaugusel selline asi toimus. “Kui lehest lugesin, siis jäi mul suu lahti, et sellised asjad toimuvad,” ütles üks Muraste mees. “See on uskumatu.”

Rajasaar peab oluliseks tõe väljaselgitamist. “Tähtis on, et uurimise käigus selgitataks välja, mis toimus, et see ei jääks soiku, olgu see siis kelle iganes vastu suunatud,” ütles loodusaktivist.

Maidre tervislik seisund paraneb

•• Pühapäeva õhtul põletushaavadega regionaalhaiglasse viidud Hans H. Luige nõuniku Tiit Maidre tervislik seisund näitab paranemise märke.

•• Põhja-Eesti regionaalhaigla pressiesindaja Inga Lille sõnul on Maidre seisukord stabiilne ja paranemistendentsiga. Maidrel on tugevad põletushaavad ja ta on teadvusel.

•• Kevadel 50. sünnipäeva tähistanud ning viimastel aastatel eraettevõtluses töötanud juristiharidusega Maidre korterisse Lasnamäel Linnamäe tee maja esimesel korrusel visati üleeile kaks süütepudelit. Üks jäi rullkardinasse kinni, teine lendas tuppa ning süütas vaiba.

•• Maidre tormas vaipa kustutama, kuid kunstkiust vaibast lõi leek kõrgele üles ja mees sai raskeid põletushaavu. Kiirabi toimetas ta haiglaravile.