Põhja politseiprefektuuri korrakaitse-osakonna ülemkomissar Kristian Jaani kinnitusel ei ole kuritegevus Tallinnas juba pikemat aega kasvanud. „Kui vaatame numbreid, siis tegelikult numbrid näitavad kuritegevuse langustendentsi juba aastaid,“ rääkis Jaani Kuku raadio saates Linnatund.

„Üks selline kurb juhtum (kurikamõrv – toim.) aga loob fooni üldisele kuritegevusele. Piisab ühest traagilisest sündmusest Tallinna kesklinnas ja see üldine langus inimestele suurt rolli ei mängi,“ selgitas politseikomissar.

Jaani sõnul laekub politseile kurikaga jõhkardi kohta endiselt väga palju vihjed. „Antakse teada, kes see võiks olla, antakse tundemärke ja ma siiralt usun, et politsei avastab selle kurjategija tänu sellele kiiresti,“ rääkis ta.

Kuigi levinud on arusaam, et Tallinnas on kõige ohtlikemaks paikadeks Kopli ja Lasnamäe, siis Jaani sõnul statistika seda ei kinnita. „Tõepoolest, kui inimese käest küsida siis arvatakse, et olukord on hull just Koplis ja Lasnamäel, aga tegelikult see nii ei ole,“ sõnas ta.

„Siin on tegelikult eesrinnas hoopis Tallinna kesklinn, aga seda just sel põhjusel, et siia koguneb suur inimmass ka teistest linnaosadest ning loomulikult on ka nemad nende hulgas, kes satuvad õigusrikkumiste ohvriks või panevad ise midagi toime,“ rääkis Jaani lisades, et kesklinnas ajavad kuritegevuse numbri suureks just nädalavahetused, mil linna keskele koguneb palju rahvast.

Jaani sõnul saab igaüks väga palju ise ära teha, et kurjategija ohvriks mitte langeda. „Kui inimene teeks ise kõik selleks, et hoiduda kuritegevuse ohvriks langemisest – vaataks oma asjade järel ja kasvõi ei jooks end n-ö pildituks ja jääks tänavale lama, siis oleks ohvriks langemise võimalus tegelikult üpris väike,“ selgitas ta.

Justiitsministeeriumi statistika kohaselt oli selle aasta algusest kuni oktoobri lõpuni Tallinnas veerandi võrra ja kesklinnas ligi komandiku võrra vähem avaliku korra raskeid rikkumisi, kui eelmisel aastal samal ajal. Kehalisi väärkohtlemisi oli kesklinnas 7 protsenti ja Tallinnas tervikuna 14 protsenti vähem ning röövimisi pandi kesklinnas toime ligi kolmandiku ja Tallinnas kokku veerandi võrra vähem.

Linnaosade võrdluses pannakse juba aastaid 10 000 elaniku kohta kõige rohkem kuritegusid toime just kesklinnas.