Linnaplaneerijad kiitsid heaks soovi rajada Pärnu maantee ja Järvevana tee vahele, endise Kalevi kommivabriku ja Tere piimatööstuse maale kuni 17-korruseliste hoonetega äri- ja elamukvartal.

Aktsiaseltside Skanska EMV, Kalev REC, osaühingute Raldon, FER Kinnisvara ja väiksemate maaomanike plaani järgi kerkivad tüheralale ja lammutatavate hoonete asemele tänapäevased ärihooned ning kortermajad. Parkimine lahendatakse kahe-kolmekorruseliste massiivsete maa-aluste parklatega (kokku üle 2000 parkimiskoha), mis jätavad maapealse ala inimeste käsutusse, ütles üks ala projekteerijaid Ignar Fjuk.

Arhitektide Ignar Fjuki, Neeme Tiimuse ja Egni Muuga eskiisi järgi kerkib Pärnu maantee ääres laiuva politseimaja kõrval asuva kommipoe juurde veel üks väike äri, politseimaja taha aga parkimishoone. Säilitatava katlamajakorstna ümber tuleb ridamisi uusi büroosid ja ärisid, neist ühe ärihoone õuele on kavandatud amfiteater.

Parkimismaja kaotas nurgad

“Amfiteater on tuulest piiratud ala, kus saab õhtul kontserti teha, aga päeval ostavad inimesed hamburgeri lõunaks ja ajavad juttu,” kirjeldas Ignar Fjuk.

Amfiteatrist raudtee poole tuleb atraktiivseks kaubatänavaks kujundatav Türi tänava pikendus, mida ääristavate majade esimestele korrustele on ette nähtud kaubanduspinnad. Raudteega rööbiti rajatava uue tänava äärde jäävad kümnekorruselised elamud ja mänguväljakutega õuealad. Piirkonna kõrgeimaks uueks majaks saab eskiisi järgi 14-korruseline büroohoone, madalaimad, kahekorruselised osad jäävad amfiteatri äärde, muu hoonestuse kõrgus on kuus-kaheksa korrust.

Sama detailplaneeringu järgi tuleb ka Järvevana tee ja Pärnu maantee nurgale kõrghoonete piirkond, kuhu lennuamet ei luba küll püstitada küsitud 28-korruselisi hooneid, vaid 16- ja 17-korruselise ärimaja. Isku mööblipoe ja Tere piimatööstuse alale ehitatavad kõrghooned seotakse kuuenda-kaheksanda korruse kõrgusel omavahel koridoriga. Ka seal viiakse parkimine maa alla. Arendus on kavandatud nõnda, et saaks vältida kõrghaljastuse mahavõtmist – näiteks politsei parkimismaja on seetõttu lõigatud nurkadega.

Millal see teoks saab?

Linnaplaneerimisameti detailplaneeringute teenistuse direktori Arvo Rikkineni sõnul on detailplaneeringu eskiis saanud kõik vajalikud kooskõlastused ja jõuab lähema kuu jooksul linnavalitsuse ette. “Seal on ju piimakombinaat ja muud tööstusettevõtted, mis nii nagu Kalevgi kolivad linnast välja või vähem atraktiivsesse asukohta. Palju tootmishooneid on juba lammutatud ja seal laiuvad parkimisplatsid. Paljudesse hoonetesse on juba ehitatud kauplused või kontorid,” pidas Rikkinen ala arenemist äri- ja elupiirkonnaks igati loogiliseks.

Skanska EMV kinnisvaraarenduse divisjoni projektijuhi Peeter Raudnageli sõnul võib arendus alata kõige varem paari aasta pärast. “Praegune ärisituatsioon ei ole selline, mis ahvatleks ehitama,” nentis ta.

Kui väiksemate ja lihtsamate detailplaneeringute menetlemiseks kulub pool aastat, siis suuremate puhul on linnaplaneerimisjuhi Arvo Rikkineni sõnul aega keerukam öelda. Kinnisvarabuumi möödumisest hoolimata pole huvi Tallinna detailplaneeringute algatamise vastu vähenenud. “2008. aasta esimesel poolaastal oli neid isegi rohkem kui 2007. esimesel poolel,” ütles Rikkinen. Küll olevat rõhk nihkunud elamutelt äridele ja polevat “nii suurt kiirustamist kui varem”.