Keskkriminaalpolitsei pidas Tallinnas eile hommikul kinni massilise korratuse organiseerimises kahtlustatava Vene kodaniku.

“Politsei eesmärk on ühene: selgitada välja ja pidada kinni kõik isikud, kes osalesid aprilli lõpus toimunud vandalismiaktides,” ütles keskkriminaalpolitsei vanemkomissar Ivo Kolk. “Eriti oluliseks peame aga nende isikute tabamist, kes õhutasid ühel või teisel moel ka teisi seadusrikkumistele.”

Andreid (sündinud 1964) kahtlustatakse 26. aprilli õhtul Tallinnas massilise korratuse organiseerimises. Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu kinnitas Eesti Päevalehele, et tegu on Venemaa kodanikuga.

Kahtlustuse kohaselt kasutas Andrei politseiametnike vastu vägivalda ning vandaalitses riigiasutuste hoonete kallal.

Oma tegevusega andis ta teistele kohal viibinud isikutele mitteseaduskuulekat eeskuju ja julgustas sellega neid riigivõi-muvastasele ründele ning rikkuma riigi siserahu ja avalikku korda. Kui Andreile langenud kahtlused osutuvad tõeks, võib teda ähvardada ühe- kuni viieaastane vangistus.

Enamik varem karistatud

Praeguse seisuga on massirahutustega seoses vahi alla võetud 54 isikut, kellest 48 on varem kriminaalkorras karistatud.

Tänavarahutustega seoses on algatatud 66 kriminaalasja, milles on kokku üle 300 kahtlustatava, ütles justiitsminister Rein Lang eile valitsuse pressikonverentsil.

Kahtlustatavatest on 218 isikut varem kriminaalkorras karistatud, nendega on seotud 1470 kuritegu või väärtegu. Justiitsministri sõnul oli rahutuste ajal teiste piirkondade kuritegevuse tase tavalisest oluliselt madalam, mis näitab, et sel ajal olid kuritegelikud jõud koondunud ühte punkti.