Sel päeval on tähelepanu keskpunktis õpetajate töö ja saavutused. Paljudes koolides peetakse parimaid-staažikamaid õpetajaid meeles tänukirjadega ja mälestusesemetega.

Õpilased, peamiselt abituriendid teevad omalt poolt samuti kõik, et õpetajatele oleks nende pidupäev lõõgastav ja meeldejääv. Palju on üllatusi, mida päev varem ei taheta lehele avaldada. Midagi on siiski ka ette teada.

Varstus saadetakse õpetajad matkarajale ja antakse ka grillimisasjad ühes, Haapsalu gümnaasiumi õpetajad viiakse loomaaeda, aga Tallinna Laagna gümnaasiumis on neile korraldatud kalalkäik.

Tallinnas Audentese erakoolis tuuakse kinobuss näitama filmi “Head käed”. Tartu kunstigümnaasiumisse tuleb aga teadusbuss, kus kooli huvijuhi Tiina Reederi sõnul on kõige magusam teema, kuidas valmistada jäätist.

Võrumaal Kuldre koolis tähistati õpetajate päeva juba eile korvpallimatšiga, milles õpetajad võitsid õpilasi ja võtsid revanši eelmise aasta napi võrkpallikaotuse eest.

Väga üldlevinud on, et abituriendid astuvad õpetajate päeval pedagoogide rolli, aga Laagna 12. klassi õpilased lähevad tunnikeseks ka lasteaiakasvataja ametit proovima. Kihnu koolis annavad esimese tunni vallavalitsuse töötajad.

Tartus Forseliuse gümnaasiumis korraldas 10. klassi poiss õpetajatele kasvatusteaduse tunni, kus tõi välja koerte ja õpilaste õpetamise sarnasust. Tundi aitas läbi viia tema koertenäitustel silmapaistnud njuufaundlandi kutsu.

Tartus Treffneri gümnaasiumis annavad õpilased tunde hoopis 1. aprillil.

Prantsuse lütseumi direktor Lauri Leesi aga taunib õpetajate päeval pullitegemist. “Milline pedagoogiline resultaat sellel on, kui mõnda ainet ongi ainult üks tund nädalas ja see lihtsalt raisatakse ära?” küsib ta. Õpilased nende koolis siiski täna tunde läbi viivad, aga hästi ettevalmistatult tihedas koostöös õpetajatega.

Leesi unistuste õpetajate päev on aga hoopis tavaline koolipäev, kus kõik lapsed õpiksid eriti hästi, ühelegi poleks vaja panna mitterahuldavat hinnet, kõik oleks kenasti riietatud, viisakad ja terves koolimajas valitseks eeskujulik distsipliin.

Vastuvõtt toimub Tartus

Tallinna Arte gümnaasiumis kantakse kooli auraamatusse õpetajad, kellel on sügisel täitunud 22 tööaastat, sest kool sai enda 22. tööaastal praeguse nime. Kunda koolis on aga välja kujunenud tava, et tänulõunale kutsutakse ka kõik pensionipõlve pidavad endised õpetajad.

Haridus- ja teadusministeeriumi vastu-võtt toimub homme Tartus Ateena majas, kuhu on kutsutud 30 aasta õpetajaks kuulutatud pedagoogi üle Eesti. Neile antakse üle ministeeriumi kuldmärk ja reisibüroo kinkekaart 10 000 kroonile. Pluss üllatused!

Aasta õpetajaid on tegelikult tunduvalt rohkem, sest iga maakond valib neid nii palju, kui soovib (15–30), aga vastuvõtule kõik ei mahu. Kutse kehtib kahele, sest nagu rõhutab Eesti haridustöötajate liidu esimees Sven Kondik, oleneb pere suhtumisest palju, sest õpetaja peab tihti ka kodus tööd tegema.

Pärnumaa õpetajate austamisõhtu Pärnu-Jaagupis toimub kolmnurgas kool-kirik-kõrts. Kõigepealt on koolis aktus, seejärel kirikus dzässilik kontsert, kus laulab Pirjo Levandi, ja lõpuks on õhtusöök restoranis. Sellise päeva eesmärk on, et õpetajad tunneksid ennast õnnelikuna ega planeeriks maalt äraminekut, rõhutas Pärnu-Jaagupi kooli direktor Diana Baltatse.