“Probleeme võib tekkida juhul, kui leitakse mingeid süüdimõistvaid asjaolusid,” märkis prokurör Kristel Siitam. “Kuigi ma ei ole asju sellise nurga alt vaadanud, võib segadust tekkida Preatoni asukoha tuvastamise või kohaletoomisega.”

Sisuliselt ei tohiks aga Preatoni kodakondsuse vahetamine uurimist mõjutada, lisas Siitam.

Maksualaste konsultatsioonidega tegeleva firma IMG Grupp juht Ardo Ojasalu ei uskunud, et Preatoni kodakondsuse vahetus uurimisprotsesse mõjutaks. “Vaevalt, et off-shorefirma tegevusest midagi otseselt Preatoni vastu leitakse,” märkis Ojasalu.

Juulis sattus Preatoniga seostatav Hongkongis registreeritud investeerimisfirma Baltic Investments maksupolitsei uurimise alla, sest pole selge, kas ettevõte on tasunud maksud Eestis tehtud kinnisvaratehingutelt.

Augustis otsis maksupolitsei läbi advokaadibüroo Legalia ruumid ning võttis kaasa Baltic Investmentsi puudutavad dokumendid. Läbiotsimiseks esitasid maksupolitseinikud Tallinna prokuröri Kristel Siitami allkirjaga sanktsiooni.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luus ei saanud eile uurimise huvides olukorda kommenteerida. Samuti ei kommenteerinud kriminaalasja sisulist poolt Siitam, viidates selle mahukusele.

Maksuameti maksupettuste uurimise keskus pidanuks uurimise lõpetama täna, kuid Siitami kinnitusel lükatakse seda edasi veel vähemalt paari kuu võrra.

Preatoni äride ümber kerkisid skandaalid tänavu suvel, keelatud tehingutele ja investorite huvide kahjustamisele viidates heitis Tallinna väärtpaberibörs Preatoni firma Pro Kapital enda ridadest välja. Lisaks maksuametile uurib grupi tegevust ka väärtpaberiinspektsioon.