Päris kindlasti ei ole tänane Eesti majandus enam seesama kui hiljutine “mullimajandus”, rõhutas riigipea, kelle sõnul muutis keeruline aeg ka ettevõtjaid, kes on nüüd realistlikumad, aga loodetavasti ka leidlikumad ja innovaatilisemad, vahendas Presidendi Kantselei.


Ilves avaldas lootust, et ka Eesti majandus on poolel teel majanduskriisist väljumisel, nii nagu seda on kogu maailma majandus, või sinna jõudmas. "Kui see on nii, siis on pool uute oludega kohanemist nüüdseks läbi. Aga ka sel juhul on pool teed alles ees,” rääkis riigipea.
“On võimalik, et ka riigi majanduspoliitika on “poolel teel”, kui pidada silmas seni tehtuid pingutusi riigieelarve tasakaalustamiseks,” sõnas riigipea. “Ja see teine pool teed pole kergem. 2010. aasta eelarve on kriitilise tähtsusega mitmes mõttes — nii riigi finantside jätkusuutlikkuse kui ka euro tuleku küsimuses.”


President Ilves kõneles ka Eesti majanduse tootlikkusest, mis jääb endiselt arenenud Euroopast palju maha.
“On selge, et headel aegadel oli vähe põhjust midagi muuta, sest läks ju niigi päris hästi. Seda enam vajame muutusi praegu, sest uus tõus ei järgi eelneva radu. Mõne aasta eest kogetud odava raha uputust ei tule sellisel kujul enam kunagi. Euroopa Liidu liikmestaatusega automaatselt kaasnenud arengukiirendus on tänaseks möödanik,” kõneles riigipea.


Ilves rõhutas, et investeeringud haridusse, teadusesse ja arendustegevusse on oluline ning ilma nendeta ei ole võimalik eduka Eesti majandust ette kujutada. “Ilma innovaatiliste lahendusteta ei tule tõusu ka kogu majanduse tootlikkuses, ja ainult eestlase legendaarsest töökusest ei piisa.”
Riigipea rõhutas, et ka ettevõtjatest sõltub, milline on Eesti majandus homme, aasta pärast ja kümne aasta pärast.