Arnold Rüütli 80 aasta juubeli puhul pandi eile rahvusraamatukogu teenetemärkide saalis üles Rüütlile presidendina annetatud 19 teenetemärki. Neist kaks on Eesti omad ning ülejäänud saadud austusavalduseks välisriikidest. Täna jõuab rahvusraamatukogu fuajeesse Katrin Männi koostatud emotsionaalselt meeleolukatest piltidest koosnev näitus Arnold Rüütli elust.

“See on juubelinäitus,” tutvustas koostaja väljapaneku sisu. “Siin on pilte alates sellest, kui Arnold Rüütel oli kolmeaastane, kuni tänapäevani välja.”

Suurem osa kümnest tahvlist käsitleb Rüütli presidendiaega, kuid sealt leiab ka pildi noorest poisist Arnoldist mandoolaorkestris mängimas. Loomulikult on fotosid kohtumistelt kroonitud peade ja teiste riigijuhtidega.

Eraldi tahvel on Rüütli tegevusest põllumajanduses, kuid okupatsiooniaegsest partei- ja ülemnõukogutööst kohtab vaid vihjeid. Presidendi jaoks olulistena on välja pandud ka kahe 1991. aastast pärit dokumendi koopia: üks on Jeltsini allkirjaga leping ning teine George Bushi allkirjaga tunnustuskiri Eestile.

Tekstid kirjutas juurde presidendi endine nõunik Ester ·ank. Näitus jääb avatuks täpselt nädalaks, kuid seda saab edaspidi näha ka mujal Eestis ning kindlasti Tartus põllumajandusülikoolis.

Laupäeval ehk Rüütli tegelikul sünnipäeval korraldab rahvuslik arengufond, mille Rüütel asutas juba 1999. aastal enne presidendiametisse astumist, sünnipäevalise auks ettekandehommiku. Üritus, mida 80 000 krooniga toetab Tallinna linnavalitsus, kannab pealkirja “Rahvas ja riik eilse ja homse ristteel” ja sel osaleb ka president Toomas Hendrik Ilves.

Ettekandehommikule kutsutud saavad näha ka esimest osa Jaan Kolbergi kolmeosalisest filmist “Pahavalla poiss”. Sünnipäevaks peaks trükikojast tulema ka Rüütli kõnede kogumik “Eesti teelahkmel”, kuhu on valitud presidendiaegsed kõned.

Meri kutsus rahva juubeliks külla

•• Arnold Rüütel jõudis presidendiametis tähistada 2003. aastal oma 75. sünnipäeva ning Lennart Meri 1999. aastal oma 70. sünnipäeva. Mõlema juubilari laulis Eesti meestelaulu selts hommikul üles ning Kadrioru uksed olid avatud ja rahvas õnne soovima oodatud. Ilmusid ka päevakajalised postmargid.

•• Ametist lahkununa jõudis Meri 2004. aasta 29. märtsil tähistada oma 75 aasta juubelit, mil kõigile õnnitlejaile olid avatud tema kodu uksed Kabelineemel.