Osaühing Larinello tahab Narva maantee äärse Pro Kapitali ärikvartali piirata kahe korrusmajaga ja viia parkimise maa alla, et muuta õu õdusaks äritänavaks.

EA Rengi lahenduse järgi kerkivad 0,4 hektarile eluruumidega ärihooned, kõrguspiiriks on endisest Eesti Kaabli tootmishoonest ärikeskuseks ümber ehitatud Pro Kapitali maja. Aedvilja tänava poole tuleb arhitekt Tiit Trummali lahenduses seitsmekorruseline elamu, Jõe tänava poole kuuekorruseline ärimaja. Õuest on kavas kujundada vabakujuline tihe, haljastatud äritänav.

Et vabaneda autodest, tuleb 1998. aastast tegutseva parkimisplatsi asemele 222 kohaga kahekorruseline maa-alune parkla, kuhu pääseb nii Jõe kui ka Aedvilja tänavalt. “Suured klaaspinnad annavad avarust ja valgust. Ilus linnaruum ümberringi, pole põhjust seda kinni ehitada, et oleksid tummad seinad,” ütles Trummal.

Õu on kavas kujundada nii ahvatlevaks, et möödakäija eelistaks seada sammud Narva maantee kõleda seinaäärse kõnnitee asemel sealtkaudu, leides eest kauplused ja kohvikud. Praegu hoovis sirguvad noored lehtpuud istutatakse mujale –

õu saab uue haljastuse, rohelised terrassid on ette nähtud ka ühekorruselise “äritänava” katustele.

“Koht on linnakärast eemal, elanike ja bürootöötajate elukvaliteet peaks paranema,” leidis Trummal. “Praegune siseõu on paras lahmakas ja ainult

autode päralt.”

Aega võib minna pool aastat

Linnavalitsus algatas osaühingu Larinello esindaja Hannes Tuuri taotluse põhjal Narva maantee 13b kinnistu detailplaneeringu koostamise eelmisel nädalal. Lahendust on linnaplaneerijate nõudmisel ringi tehtud: Jõe tänava poolse ärihoone maht kahanes kolme korruse võrra ja hoovigalerii kahelt korruselt ühele.

“Asjadega on nii nagu on, kõik tahavad võimalikult kiiresti,” ütles detailplaneeringu eskiisi koostanud EA Rengi arhitekt Reino Rass. “Eeldusel, et protsess kulgeb viperusteta, võib minna pool aastat.” EA Reng on olnud kvartali arendusega seotud üle kümne aasta.

OÜ Larinello esindaja Hannes Tuuri sõnul pole praegu teada, millal kaht uut hoonet ja maa-alust parklat ehitama hakatakse või kas seda teeb just detailplaneeringu algatamise taotleja. “Ehitatakse, kui turg on selleks valmis,” ütles Tuur.