Pronkssõduri teisaldamise ja säilmete ümbermatmise ning Tallinna ja Ida-Virumaa massirahutuste kulud neelavad valitsuse reservfondist üle 73 miljoni krooni.

Rahandusministeerium sai lisaks varasemale 20 miljonile kroonile veel kaheksa miljonit, et katta massirahutuste kahjusid eraisikuile ja firmadele. Peaministrit asendanud haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas täpsustas, et kaheksa miljonit krooni on tõenäoliselt siiski rohkem, kui vaja läheb, aga täpsed arvud alles selguvad.

Valitsuse reservist oli eilseks suurem osa kevadiste rahutuste kahjudest ja kuludest kantud. Siseministeeriumi kulud Tõnis-  mäe turvamisel ning rahutuste ohjeldamisel ulatusid üle 31 miljoni krooni. Sellest kaetakse ka Eesti Moskva suursaatkonna ja Peterburi peakonsulaadi mehitatud lisavalvega seotud kulud.

Justiitsministeeriumi kuludeks kujunesid kohtunike ja prokuröride ning vanglate eriüksuse kulud seoses kinnipeetutega.

Tallinna linna kahe miljoni kroonised kulud on aga rahandusministeeriumi kaudu hüvitatavate kahjusummade seas.

Lõplikku summat, millega ka rahandusministeerium soostub, ei ole selgunud pronkssõduri teisaldamise ning ümbermatmisega seotud kulude kohta.

Reservfond oli selle aasta algul 534,5 miljoni kroonine ja sellest on lisaks nn pronksiöö kahjude hüvitamisele toetatud näiteks ka Türgist eesti beebi kojutoomist.

Mullu oli erakordseteks kuludeks mõeldud reservis 504 miljonit krooni, millest aasta jooksul kulutati 208 miljonit.

Möödunud aastal andis valitsus reservist  Tõnismäe monumendiga seotud kuludeks 3,8 miljonit krooni.