Tallinnas Vilde teel reedel avastatud kolmikmõrvaga seoses taga otsitud endine tunnustatud kaitseväelane Janek Lauri leiti laupäeva hommikul Paldiski lähedalt pooduna.

Rahuoperatsioonide keskuse psühholoogi Merle Tihaste sõnul ei olnud Lauri käitumise taga sõjaväekarjäär või missioon Kosovos. “Missioonipiirkonnad on kriitilised ja vähem kriitilised. Julgen öelda, et Kosovo ei ole sedavõrd kriitiline missioonipiirkond,” ütles Tihaste ja lisas, et selline reaktsioon võib vallanduda ükskõik millise kriisi peale.

Militaaralal töötavad psühholoogid on jõudnud järeldusele, et selliseid tegusid ei ole võimalik ette näha. Neid ei saa ennustada katsete või intervjuudega, sest igal inimesel on oma taluvuslävi. “Inimesed taluvad survet erineval määral,” märkis Tihaste. Kui tekivad psühhootilised probleemid, kaotab inimene iseendaga kontakti, mis muudab ta täiesti kontrollimatuks.

Tihaste iseloomustas Lauri juhtumit kui lihtsalt küüne murdumist – millestki saab viimane piisk karikasse, probleemid ja mikrotraumad kulmineeruvad.

Väga sõbralik noormees

Lauri kohta teadis Tihaste, et tal oli isiklikke probleeme, mis ei olnud üldse seotud erialase tegevusega. Lauril oli palju sõpru ja nende pidev toetus, rõhutas Tihaste ja lisas, et oli Janekiga juba aastaid pidevalt kontaktis. Ometi ei kasutanud noormees kunagi psühholoogi abi, mis paneb arvama, et tegu oli juba psühhiaatrilise kriisiga. Samuti ei ole teada, et Lauri oleks sõja-väest väljaspool psühholoogi abi kasutanud.

Lauriga sõjaväes kokku puutunud inimesed ja ka Tihaste kirjeldasid teda kui ääretult sümpaatset, avatud ja intelligentset noormeest. Tihaste meenutas, et 2004. aasta algul toimunud silmast silma arenguvestluse ajal ei märganud ta psühholoogilist tasakaalutust. Ka pärast Kosovo-missiooni ei olnud Lauris mingeid suuri muudatusi toimunud.

Tihaste sõnul on kaitseväe psühholoogid võtnud eesmärgiks korraldada sõjaväelaste peredele lühikesi koolitusi, et kodused suudaks ära tunda stressile viitavaid märke. Siiski rõhutas psühholoog, et kaitseväelase elu ei ole oluliselt stressirohkem kui näiteks pääste- või politsei- ametniku oma.

Sõjaväelastel on alati võimalus kasutada psühholoogi abi, kuid Tihaste sõnul ei saa seda kohustuslikuks teha ja psühholoog ei saa kaitseväelast taga ajada. Siiski kontrollitakse kõiki vahetult enne ja pärast missiooni, lisaks veel kuu ja kolme kuu möödudes.

Tagaotsitud Janek Lauri leiti poodult

•• Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Gerrit Mäesalu sõnul leiti Janek Lauri laupäeval kell 9.17 pooduna Paldiski, täpsemalt Leetse lähedalt metsast. Lauri surnukeha leidis juhuslik mööduja. Surnukeha lähistelt leiti ka Lauri auto.

•• Reedel kella 15.15 ajal teatasid Janek Lauri (33) vanemad politseile, et leidsid Tallinnas Vilde tee korteris 29-aastase Aire ning tema seitsmekuuse ja seitsmeaastase tütre surnukeha.

•• Laupäeval selgitas kohtumeditsiinieksperdi esialgne arvamus, et ohvrid olid surnuks kägistatud ning ilmselt toimus see neljapäeval.

•• Kriminaalmenetlust juhtiv prokurör Elle-Mai Velling kinnitas, et uurimise peamise versiooni kohaselt poos Lauri end ise üles. Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Lavly Lepp ütles, et siiani ei saa päris kindel olla, et just Lauri oli see, kes perekonna tappis.

•• Aastal 2004 Kosovos missioonil käinud ning mitme medaliga autasustatud Janek Lauri lahkus kaitseväe logistikakeskusest mullu suvel.