Sertifitseerimiskeskuse uuenduse järel saavad puudega inimesed ja lasterikkad pered linna ühissõidukites sõita ilma, et neil oleks vaja soodustust tõendavaid dokumente kaasa kanda.

“Seni tuli õigust soodustusele tõendada eraldi dokumendiga, edaspidi hoolitsevad sotsiaalosakonnad, et soodustuste saajate andmed oleks esitatud,” ütles sertifitseerimiskeskuse ID-pileti teenuste- ja arendusosakonna juhataja Andrus Miller.

Enne kummitas lasterikastest peredest sõitjaid süsteemiviga, mis nüüd parandati. Transpordiameti vanemökonomisti Mart Moosuse sõnul tuli viga ilmsiks, kui inimesed kurtsid, et kasutavad ID-pileti asemel paberpileteid ja soodustus on kadunud.

Soodustuse eeldus ID-pilet

“Probleem tekkis siis, kui isik ühel kuul ostis ID-pileti ja teisel kuul sõitis talongidega. Soodustuse eeldus oli, et inimesel peab olema ka ID-pilet,” kirjeldas Moosus segadust. Soodustust kasutab linnas ligi 7000 suure pere liiget.

Puuetega inimeste puhul on sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna juhataja Uku Torjuse sõnul tegemist uue algatusega. Praegu on tasuta sõiduõigus 2204 sügava puudega isikul ja soodustusega sõiduõigus 16 259 raske või keskmise puudega isikul.

“Kui palju nendest pöördub teenuse saamiseks, ei ole teada, sest selline soodustuse kasutamine ilma dokumendi esitluseta ühissõidukis on vabatahtlik ja eeldab, et isikud ostavad ID-kaardiga elektroonilise pileti,” ütles Torjus.

Tserebraalparalüüsi pärast kepi toel liikuva Rita Goruškina (40) arvates on sõidusoodustuse tõendamisest vabastamine hea, kuid liikumispuudega inimestest puudutab see väheseid. “Võib-olla viis inimest sõidab bussiga. Proovige ratastooliga minna ühissõidukisse!”

Ka madalapõhjalisse bussi ei pääse, kui bussijuht peatab bussi kõnnitee äärekivist kaugel. Ligemale 25 aastat linnas ühissõidukitega liikunud Goruškina on kontrolöre kohanud vaid mõnel korral ja kordagi pole nad temalt piletile lisaks muid dokumente küsinud.

Vaata ka:

www.liikumisvabadus.

invainfo.ee

ID-pilet tuleb ka linna külalistele

•• Tallinna arengukavas on uuendusena kirjas ka ID-pileti kasutamise võimaluse loomine Eesti ID-kaardita külalistele.

•• Sertifitseerimiskeskuse ID-pileti teenuste- ja arendusosakonna juhataja Andrus Milleri sõnul on tegemist Tallinn Cardi edasiarendusega, arvestades, et Tallinn laiendab ID-pileti kasutust linnaga seotud allasutustele nagu loomaaed, botaanikaaed, filharmoonia, linnateater, linnamuuseum, spordikeskused ja -hallid.

•• “Anonüümsed piletid saavad olla ainult inimestel, kes ei tarbi soodustusi,” ütles Miller.