Viimsi vallas elanud Timo Tintse kolis kevadel perega Rae valda. Viimsis käis tema laps eralasteaias, kuid ta sai vallalt arvete tasumiseks kompensatsiooni. Elukohta vahetades registreeriti end Rae valda, laps jäi Rae lasteaedade üldjärjekorda, aga lasteaiakohta sügisel ei saanud. Kuna pere pole vallas aasta jagu elanud, ei kompenseeri Rae vald ka eralasteaias käimist.

„Praegu viime last kaks korda nädalas Viimsisse eralasteaeda, et tal tegevust oleks ja et ta saaks sõpradega mängida. Aga Viimsi seda enam ei kompenseeri, kuna me pole nende vallas kirjas,” tõdes Tintse.

Rae vald ei osanud talle peale ootamise mingit lahendust pakkuda. Tintse kirjutas õiguskantsleri büroosse ja rääkis tuttavate juristidega. Kõik soovitasid valla kohtusse anda.

Rae vallavanem Mart Võrklaev sõnas, et vald on tõenäoliselt sunnitud otsuse edasi kaebama, kuigi ta tunnistas, et seoses lasteaiakohtadega on sarnaselt mitme teise omavalitsusega probleeme ka Rae vallas. Rae vald, nagu kõik eilses loos sõna saanud omavalitsused, toob lasteaiakohtade nappuse põhjenduseks rahapuuduse.

Lasteaiakohata 650 last

„Kohus on seaduse osas jäigal seisukohal ja juriidiliselt ongi kohtul õigus, kuid sellise lahendusega ei saa me nõustuda. Täht-tähelt seadust lugedes tuleb vallal tõesti lasteaiakoht tagada, aga lasteaiakoht ei ole mingi abstraktne moodustis. Peab olema füüsiline ruum, kus laps saab olla, ja kõik muu vajalik sinna juurde,” ütles Võrklaev. „Kohus ütleb, et peame seadust täitma, aga ei ole samas selgitanud, kuidas seda teha.”

Kuigi jaanuaris avatakse Lagedil lasteaed ja laiendatakse Peetri lasteaed-põhikooli, ei lahenda need kogu probleemi. Rae vallas, kus on lasteaedades 795 lasteaiakohta, vajaks kohe kohta veel 650 last.

Võrklaev möönis, et eralasteaedades käivate laste osaline toetamine on uute lasteaedade ehitamisest odavam, aga ka eralasteaedu ei jätku kõigile järjekorras olevatele lastele.

Kuigi planeerimisseadus käsib uute elurajoonide kavandamisel arvestada ka lasteaedade vajalikkusega, nentis Võrklaev, et buumiaegse arendustormi käigus jäi sotsiaalse infrastruktuuri arendamine eluasemete arendamisest maha.



Kohus: raha­puudus ei sobi põhjenduseks

Kohus leidis, et Tintsel on täielik õigus vallalt oma lapsele lasteaiakohta nõuda: laps on nelja-aastane, elukoht on Rae vald ning vanemad on lasteaiakoha saamiseks soovi avaldanud.

Vald viitas lasteaiakohtade ebapiisavuse õigustamiseks rahapuudusele. Kohtu arvates on see aga sama, kui keegi õigustaks maksude maksmata jätmist sellega, et tal pole raha või et ta ei saa sel juhul täita teisi kohustusi.

Kui vald leiab, et riik ei anna piisavalt vahendeid kohustuste täitmiseks, peaks omavalitsus selle üle riigiga vaidlema, mitte oma kohustuste täitmisest keelduma, leidis kohus.

Rae vald lisas, et laste vastuvõtmist lasteaedadesse ja järjekordade pidamist reguleerib ka vallavalitsuse määrus. Kohtu arvates ei tähenda see määrus, et seadust võib täita vaid siis, kui on olemas vabu lasteaiakohti ning et kui neid ei ole, ei tohi lapsevanem oma lapsele kohta nõuda.