Õiguskantsler Indrek Teder saatis esmaspäeval riigikogule ettepaneku anda nõusolek riigikogu liikmelt Villu Reiljanilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja tema kohta süüdistusakti koostamiseks.

Riigikogu kavatseb õiguskantsleri taotlust hääletada neljapäeval, kuid juba eile arvas enamiku poliitiliste parteide esindajaid – sealhulgas Rahvaliit ja Villu Reiljan ise –, et nad hääletavad saadikupuutumatuse äravõtmise poolt.

Intervjuus Eesti Raadiole tundis rahvaliitlasest Reiljan heameelt, et tema saadikupuutumatuse äravõtmise küsimus jõuab riigikokku. “Loomulikult on positiivne, et protsess läheb edasi, mitte et me peame pidevalt lugema eri päevalehtedest kohtuotsuseid. Siis saab hakata lootma õiglasele, mitte poliitilisele kohtupidamisele,” rääkis ta.

Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli avaldas lootust, et saadikupuutumatuse äravõtmisega lõppeb poliitiline protsess ja algab õigusemõistmine.

“Enne kui õiguskantsleri ettepanek läheb riigikogu ette, kohtume kindlasti Indrek Tederi endaga, et kuulata ära tema täpsed põhjendused ja seisukohad,” ütles Rüütli, kuid lisas, et Rahvaliit ei hakka Tederi ettepanekut riigikogus kuidagi blokeerima.

Puutumatuse võtmise põh-jendatust rõhutas ka Isamaa ja Res Publica fraktsiooni aseesimees Urmas Reinsalu. “Ma ei näe motiivi, miks peaks keegi sellele vastu olema,” sõnas ta.

Puutumatuse äravõtmise poolt kavatsevad hääletada ka Roheliste Erakonna fraktsiooni liikmed ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon. Reformierakonda kuuluv põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde ütles, et nende fraktsioon ei ole ühest seisukohta veel kujundanud, kuid arvas, et Reiljan jääb saadikupuutumatuseta.

Teder rikkumisi ei tuvastanud

•• Õiguskantsler Indrek Tederi ülesanne oli kontrollida kohtueelse menetluse kokkuvõtte ja toimetatud kriminaalmenetluse seaduslikkust. Kontrollimisel tutvus õiguskantsler kõigi kriminaaltoimiku materjalidega, samuti kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus tehtud jälitusmenetluse jälitustoimiku ning jälitustoiminguteks vastavalt eel-uurimiskohtuniku ja prokuratuuri loa andmise materjalidega.

•• “Rõhutan, et õiguskantsleri pädevuses ei ole anda seisukohta kahtlustatava süü olemasolu ja selle tõendatuse kohta. Nõus-oleku andmisel riigikogu liikme Villu Reiljani suhtes süüdistus-akti koostamiseks ei otsusta ka riigikogu Villu Reiljani süü küsimust. Põhiseaduse järgi ei tohi kedagi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtu-otsus,” ütles Indrek Teder.

•• Riigiprokuratuur kahtlustab Reiljanit ärimees Aivo Pärnalt Rävala 8 asuva kinnistu enampakkumisel soodsa otsuseni jõudmise eest pooleteist miljoni kroonise pistise nõudmises.