Rahvusringhääling peab eelarvekärbete tõttu püksirihma pingutama ning valmistub võitluseks teise kanali avamise nimel.

“Kindlasti ei vehi me sellega, et eelarvekärbete tõttu enam lastesaateid ei tee,” ütles rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa. “Programm on küll viimane asi, mille kallale minna,” lubas ta.

Rahvusringhääling peab eelarvest 36 miljonit krooni kokku hoidma. “Suurem osa tuleb koomale tõmmata investeeringutest, mida meil eelmise aasta jäägiga on kokku 90 miljonit krooni,” selgitas Allikmaa. Tema sõnul tähendab see rahvusringhäälingu digitaliseerimise venimist aasta jagu pikemaks.

Allikmaa lubas, et ei tee kärpeid enne, kui riigikogus on lisaeelarve kohta seadus vastu võetud. “Praegu kulutame nii palju, kui eelarves ette on nähtud,” lausus ta, tõdedes, et erakapitalil põhinevatel meediaettevõtetel on kokku hoida ehk lihtsam, sest omatuludest koosnevat eelarvet koostades arvestatakse sellist võimalust. “Meie jaoks on eelarve püsiv, seadusega kaetud suurus, ja oma kulutused oleme ka sellest lähtudes teinud. Me ei ole sellise võimalusega ju ette arvestanud.”

Allikmaa lootis, et riigikogu eelarvevaidlustes õnnestub rahvusringhäälingu kärpeid mahendada. Samal ajal hoiatas ta, et kui mai lõpuks valmiv tuleva aasta eelarvestrateegia ETV teisele kanalile raha ette ei näe, siis antakse selleks aastaks seemneks antud 10 miljonit krooni negatiivse eelarve katteks riigile tagasi.

Olümpia ajal teine kanal

“Meil on teise kanali eetrisse andmiseks kõik ettevalmistused tehtud, oleme kõigi kaabeltelevisiooni edastajate juures teisele kanalile koha ette tellinud ja meile on hoitud väga häid positsioone,” ütles Allikmaa. “Oleme käitunud tões ja usus, et teine kanal tuleb.”

Rahvusringhäälingu juhatuse esimees lubas, et olümpiamängude ajal läheb teine kanal igal juhul ajutiselt eetrisse. “See programm on meil ju tasuta käes ja teisel kanalil eetrisse minekuks on meie poolt kõik valmis,” lausus ta. “Aga anname ka endale aru, et sellise lühiajalise eetrisse tulekuga ei pruugi nõustuda kaablioperaatorid ega Levira – ehk meie programmi levitajad. Seetõttu ei pruugi meie olümpiaprogramm kahel kanalil eetrisse jõuda.”