AS Lõhmus, Haavel & Viisemann (LHV) esitas finantsinspektsioonile pangalitsentsi taotluse. Sellega tekiks Eestisse praegusele seitsmele pangale lisaks kaheksas, mille nimeks saab LHV Pank.

Värskelt LHV juhiks palgatud Erki Kilu ütles Päevalehele, et plaanis on laene välja anda ning klientide raha hoiustada. “Tulevikus on kavas erinevaid teenuseid turule juurde tuua, kuid sellest on veel vara rääkida,” märkis Kilu. “Keskendume ettevõtetele ning ettevõtjatele, tavalisi tarbimislaene me väljastama ei hakka.”

Panga tegevusloa saamine võtab aega 6–12 kuud. Eesti kapitalil põhineva LHV omanikeringi kuuluvad Andres Viisemann ning Rain Lõhmus. Lõhmus on laiemalt tuntud ka kui Hansapanga asutaja. “Tahame säilitada omanäolisust ega soovi kujuneda klassikaliseks jaepangaks kümnete kontorite ja sularahaarveldustega,” lausus Rain Lõhmus. “LHV jätkab investeerimisele spetsialiseerunud pangana. Meie toodete hulka lisandub uusi teenuseid, mis on mõeldud eelkõige praeguste klientide vajaduste rahuldamiseks.”

LHV on 1999. aastal loodud investeerimisfirma, mis tegutseb Eestis, Lätis ja Leedus. LHV grupi väärtpaberivahendus-, investeerimis- ja varahaldusteenuseid kasutab kokku ligi 35 000 klienti.

LHV teenis eelmisel aastal investeerimisfirmana puhaskasumit üle 19 miljoni krooni. Samal ajal toob Eesti pangandusturg omanikele kõvasti tulu. Siinsete suuremate pankade kasumid ulatuvad liialdamata miljarditesse kroonidesse. Väiksemate tegijate sekka kuuluv BIG – samuti eestlaste omanduses pank – teenis näiteks eelmisel aastal puhaskasumit aga 177 miljonit krooni.