"Viimase kolme kuu rent on meil maja omanikule maksmata. Seda on üle üheksakümne tuhande krooni," kinnitab invastuudio Handicap juhataja Kaido Kaljumäe rusutud moel.

Kaljumäe sõnul lootis ta uue aasta hakul võlad klaarida. "Saime mitme firmaga kaubale ja uuel aastal lubasid nad meile abi," selgitab ta.

Ajapikendusest üürivõla tasumisel ruumide omanik aktsiaselts ROI keeldus ning vahetas stuudio ukseluku.

Stuudio ei pääse ligi andmebaasile

"Telefoni teel oli meie jutt lühike – sinna ruumidesse ei pääse enne, kui rent tasutud," rääkis Kaljumäe. Tema sõnul on aga invastuudiol raske võlga tasuma hakata, sest nad ei pääse oma andmebaasile ligi.

"Kuidas me saame tasuda, kui ei saa oma telefonile ja arvutile ligi – kogu andmebaas on ju seal! Isegi aastalõpupeo raha ei saa tagasi maksta, sest me ei tea peast inimeste aadresse."

Septembris Madara tänaval avatud invastuudios Handicap harrastasid liikumispuudega inimesed ratastoolitantsu, peagi pidid hoo sisse saama ka laulu- ja näitering.

Kaljumäe sõnul otsis ta invastuudiole kohaseid ruume kaks kuud. Ratastoolis inimestele on oluline, et ruum ja WC asuksid esimesel korrusel ning et majja oleks invaliidil kerge sisse saada.

Ka rendihind 32 000 krooni kuus 240-ruutmeetrise pinna eest tundus taskukohane, sest sponsoreid paistis jaguvat.

Paraku jättis stuudio juhataja kahe silma vahele, et sponsoritele projekti esitamisest raha saamiseni kulub mitu kuud. Nii hakkasidki võlad kogunema.

"Saan aru, et olen ROI-le võlgu, aga samas olen nende käitumisest ka jahmunud," märgib Kaljumäe. Invastuudio juhataja kinnitusel ähvardanud soliidse firma juhtfiguur: kui raha lähipäevadel ei laeku, viiakse ta karjääri.

"See mees on suli!" ei hoia AS ROI juhatuse esimees Peeter Viitong Kaljumäest kõneldes emotsioone tagasi. Viitongi sõnul on Kaljumäe piisavalt raha saanud rendi tasumiseks, aga pole seda üritanudki teha.

Firma keeldub olemast sundsponsor

Viitongi sõnutsi on invastuudio neile juunikuust alates maksnud 45 000 krooni, kuid 135 000 on veel tasumata.

"Võla hulgas on ligi 5000-kroonine telefoniarve. Kas peaksin ukse lahti keerama, et see summa veelgi kasvaks?" küsib ta.

"Me oleme firma, mitte heategevusorganisatsioon. Sponsorid oleme siis, kui ise tahame. Ratastoolis inimesed, kes meie majas käisid, olid väga toredad, aga kahjuks on nende eesotsas magusa näoga ohtlik vend," lisab AS ROI juhatuse esimees.

Tiina-Piret Peegel ERI Kinnisvarabüroost oli Handicapi ja ROI vahendaja, kui need juunikuus ruumide osas kokku leppisid.

"WC-s tehti kapitaalremont, ukseava laiendati, maja ette pandi kaldtee ja asfalteeriti üks teelõik. Ruumid anti stuudiole nõutud korras üle kolme nädalaga," tähendab Peegel.

Tema sõnul aga on kinnisvarafirmal tehingu vahendustasu Handicapilt tänini saamata. "Juba septembris, kui stuudio ametlikult avati, olid invastuudiol rendileandja ees suured võlad," lisab kinnisvarabüroo esindaja.

Peegel märgib, et Kaljumäel oli kiire sponsorite raha eest muretseda peegleid ja soetada muusikakeskus, aga rendi maksmine nihkus kogu aeg edasi.

Kaljumäe põhjendab võlgade tasumise järjekorda vajadusega stuudio tegutsema panna. "Ma pidin sponsoritele näitama, kuhu nende raha läheb – et töö käib ja stuudio tegevus pole mingi bluff," lausub ta.

Stuudio juhataja võib enda sõnul julgelt raamatupidamise ette näidata, sest oma taskut ta sponsorite rahaga täitnud ei ole.

Kaljumäe üritab enda sõnul leida jõukohasema rendiga ruume ja kutsub appi nii asutusi, firmasid ja eraisikuid, kel jätkuks hingesuurust liikumispuudega inimesi aidata.

Invastuudio anub abi

Invastuudio Handicap praegustele ja tulevastele liikmetele:

Kui oled jätkuvalt huvitatud meie ühistest tegemistest, kas oled siis vastavalt oma võimalustele nõus rahaliselt toetama meid ja sellega ka iseennast?

Kuna meid on piisavalt palju ja meie ühine kooskäimise koht on praegu ohus, kutsun üles kõiki liikmeid koos minuga stuudiot toetama.

Stuudio arveldusarve nr AA 221011965065 Hansapank. Ole hea ja märgi ära siis kindlasti ka oma nimi.

Ette tänades: invastuudio Handicap üks liikmetest Kaja Pehap.