Sel neljapäeval peab riigikogu õiguskomisjon otsustama, kas toetab peaprokuröri kandidaadina justiitsminister Andres Anvelti pakutud ­Lavly Perlingut. Ehkki komisjoni seisukoht pole siduv, oleks Anveltil eitava otsuse korral keeruline minna Perlingu nimega edasi valitsusse, mis peab uue peaprokuröri ametisse kinnitama. Märgid näitavad, et õiguskomisjonis ülemvõimu omavad Reformierakond ja Kesk­erakond võivad suure tõe­näosusega Perlingule punast tuld näidata.

„Ühest ühe valimine ei ole valimine. Meie soov on näha järgmisi kandidaate,” lausus komisjoni reformierakondlasest liige Igor Gräzin. Peale tema kuulub kümneliikmelisse õiguskomisjoni veel kolm reformierakondlast: Valdo Randpere, Kalle Jents ja Kalle Laanet.

Gräzin on peaprokuröri teemal asunud reformierakondlaste eestkõnelejaks ja sõnu tagasi ta ei hoia. „Esiteks on Anvelt rikkunud suulist kokkulepet, et komisjon saab valida kahe-kolme nime vahel. Teiseks oli kokkulepe ka selle kohta, et kõige ebasoovitavam kandidaat tuleb prokuratuurist,” ütles Gräzin.

Gräzin süüdistab prokuratuuri ebakompetentsuses ning seaduste ja inimõiguste rikkumises. Tema väitel oleks näiteks maadevahetuse eeluurimise saanud ära teha ühe kuuga: „15-aastane tattnina, kes tunneb arvutit, oleks selle ära teinud kahe jäätise eest!”

Seaduste ja inimõiguste rikkumise valdkonnas pidas Gräzin silmas ka Keskerakonna kontori läbiotsimist 500-eurose ebaseadusliku annetuse asjas, mille käigus leiti Hannes Rummilt varastatud e-kirjad, ning Reformierakonna enda varjatud rahastamise kriminaalasja ja selle lõpetamise määrust, mis paistis silma põhjalikkuse poolest.

Gräzin on tuntud oma kategoorilise väljendusstiili poolest ning kasutab prokuratuurist rääkides ka väljendeid, et see tuleb „kontrolli alla saada” ja tuleb leida nipp, kuidas prokuratuur „mõistusele tuua”. Valdo Randpere on oma seisukohas vaoshoitum, ent nendib samuti probleemi. „Üks variant on, et palume Anveltil ka teine kandidaat leida ja siis otsustame ja võib-olla valimegi Perlingu. Teine variant, et võib-olla toetame kohe Perlingut,” rääkis Randpere.

Olemas neli häält

Anveltil on Perlingu toetuseks õiguskomisjonis kindlasti neli häält, peale sotside kahe liikme hääletavad tema poolt ka kaks IRL-i saadikut. Viimasena käis Anvelt oma kandidaati tutvustamas möödunud nädalal Keskerakonna fraktsioonis.

See, et õiguskomisjoni liikmed Peeter Võsa ja Mihhail Korb Perlingu vastu hääletavad, on sama hästi kui kivisse raiutud. Keskerakonna häälekaimad sõnavõtjad sel teemal on alles reedel kuriteos süüdi mõistetud Priit Toobal ja Lauri Laasi, kes väljendasid selget seisukohta, et miks peab prokuratuuri juhtima prokurör.

Anvelt nimetas prokuratuurivastaseid süüdistusi arusaamatuks. „Ma ei ole kuulnud ühtegi väga sisulist argumenti peale poliitilise nurina prokuratuuri n-ö kallutatuse ja liigse aktiivsuse üle. Minu jaoks on see sama palju väärt kui ühe korrumpeerunud poliitiku sõnad, et struktuurides on kallutatud jõud,” ütles Anvelt.

Ta lükkas tagasi ka väite, justkui ei oleks ta kandidaatide teemat koalitsioonipartneriga arutanud: „Mul olid pidevad konsultatsioonid endise justiitsministri ja praeguse siseministri Hanno Pevkuriga, kes pakkus samuti võimalikke kandidaate. Enamik keeldus sellele positsioonile kandideerimast just tänasele olukorrale, ametikoha ülepolitiseeritusele viidates. Mul on kahju, et tänane protsess kisub politiseerituse veelgi sügavamale.”

Seega on selge, et lihtsat ja kiiret toetust Perlingule õiguskomisjonist ei tule. Reformaritel on võimalus jätta vastu hääletamise asemel ka lihtsalt hääletamata. Samuti on võimalus, et Perling neilt ühe või kaks häält siiski saab. Mis saab aga siis, kui komisjon ikkagi Perlingut ei toeta?

„Kardan, et järgmistel võimalikel kandidaatidel oleks kandideerimine veel keerulisem, sest tänane olukorra ülepolitiseeritus, kus osa õiguskomisjoni liikmetest peab professionaalsust teisejärguliseks asjaoluks, õgvendab seda valikut veelgi rohkem, sest ükski kandidaat nii olulisele ametikohale ei soovi olla poliitikute mängu­kanniks,” ütles Anvelt. 

Uurimisasutuste juhid toetavad Perlingut peaprokurörina
Marek Helm, maksu- ja tolliameti peadirektor

Uuelt peaprokurörilt ootame samu asju, mida ise oma töös tähtsaks peame - professionaalsus, konstruktiivne koostöö, kuritegevusega võitlemisel süvitsi minek ja ökonoomne ühtlane menetluspraktika. Maksuasjad on keerulised ja Lavly on nende kiiret ja kvaliteetset menetlust pidanud oluliseks. Eelnev koostöökogemus Lavlyga kui Viru ja Põhja juhtivprokuröri ning juhtiva riigiprokuröriga meie jaoks küsimusi ei tekita. Senine koostöö temaga on olnud väga heal tasemel, mis annab alust arvata, et see jätkub ka siis, kui ta nimetatakse peaprokuröriks.

<p>Eerik Heldna</p>

Lavly Perling on väga hea kandidaat. Mina puutusin temaga rohkem kokku politseis narkokuritegude uurimise ajal. Ta on julge, innovaatiline ja mõtleb alati kaasa mitte suunas, et miks midagi ei saa teha, vaid et kuidas tuleks teha. Ehkki me oleme eakaaslased, õpetas tema mind väga hästi hindama, milline on tõendamiseks vajalik miinimumbaas. Lavly on tark, otsusekindel, lahendusi otsiv. See on see, millest tihtipeale inimestel jääb puudu. Ma ei pruugi temaga alati nõus olla ja ei jaga kõiki seisukohti, kuid hindan väga tema panust kuritegevuse vastases võitluses.

<p>Elmar Vaher</p>

Mina kindlasti toetan Lavlyt peaprokuröri kandidaadina. Ta on asine inimene, kes oskab väga hästi teha vahet olulisel ja ebaolulisel. Näiteks 2005. aastal leppisime tema eestvedamisel kokku, millised kuritegelikud grupid tuleb erilise tähelepanu alla võtta ja esimeses järjekorras kohtusse viia. Kindlasti hakkaks PPA-l temaga ametialaselt ka raske olema, sest tema nõudmised on tohutult suured. Kuritegevusevastases võitluses peavadki nõudmised olema väga tõsised. Oleme omavahel ka vaielnud nii, et kabinetis toolid lendasid, aga kõik asjad uurisime selle tulemusel alati väga hästi ära. Mäletan episoodi, kui uurisime ühe Soome ärimehe lapse planeeritavat röövimist. Ühel hetkel oli käigupealt vaja kokku panna läbiotsimistiim. Kuna töökäsi polnud nii kiirelt võimalik võtta ja me olime parajasti koos autos, siis moodustasidki selle meeskonna toonane keskkriminaalpolitsei juht Elmar Vaher, riigiprokuratuuri süüdistusosakonna juht Lavly ja politsei Soome sideohvitser Martin Ilumets. See näitab, et Lavly ei karda ise käsi külge panemast.