Regionaalminister Vallo Reimaa saatis eile valla- ja linnavalitsuste juhtidele pöördumise, milles juhib tähelepanu kohalike omavalitsuste (KOV) funktsioonidele kodanike teenindamisel ning nõuab ülesannete täitmist ka suveajal.

Eesti Päevaleht kirjutas probleemist 17. juulil, et suvel asju ajades tuleb leppida mõnikord topeltajaga, näiteks ehituslubasid taotledes.

“Ametnike puhkused ei tohi halvendada avalike teenuste kättesaadavust. Kohalikud omavalitsused peavad oma tegevuses tagama hea halduse põhiõiguse,” ütleb regionaalminister Vallo Reimaa. “Olukord, mil terve kohalik omavalitsus on läinud kollektiivpuhkusele või teatud ülesanded on teisele ametnikule üle andmata, ei ole kooskõlas hea halduse tavaga.”

Reimaa peab lubamatuks, kui ajutiselt on peatatud selliste KOV ülesannete täitmine, mida saab osutada vaid konkreetses vallas või linnas.

“Kõik ei ole ju kunagi rahul ning mõni tahab ka öösel asju ajada, kuid erilist nurisemist ma Viimsi vallas küll kuulnud pole seoses puhkusekuuga,” märgib kollektiivpuhkusel oleva Viimsi valla vallavanem Urmas Arumäe. Tema arvas , et inimestele on lihtsam see, kui on eelnevalt ette teada, et vallavalitsus puhkab ühe kuu, kui see, et kõik ametnikud käivad ükshaaval puhkamas ning segane aeg venib palju pikemaks.

Telefonid ei vasta

Arumäe toonitab, et ega kollektiivpuhkuse ajal pole vallamaja lukus ning teatud toiminguid saab ikka teha, olgugi, et vallavalitsus koos ei käi. “Kui vallavalitsusest juba kaks inimest puhkavad, ei ole kvoorumit koos ning otsuseid ei saa vastu võtta,” selgitab vallavanem, miks on mõistlik kollektiivpuhkust siiski pidada. Samas on infot võimalik Viimsi vallast saada vaid kuni kella kolmeni tööpäevadel ning pärast seda ei vastata ühelegi telefonile.

Anija vallavalituse infotelefonile vastanud Ene Olesk tunnistab, et kuigi vald on ametlikult kollektiivpuhkusel, teatud ametnikud siiski töötavad ning miski otseselt ei seisa. “Tõsi, vallavolikogu koos ei käi ning seega peavad maatehingud ootama,” lisab Olesk.

Juulikuus töö halvatud

•• Eesti Päevaleht kirjutas möödunud nädalal mitmest omavalitsusest, mis on täies koosseisus puhkusele läinud.

•• Näiteks Harjumaa Viimsi vallavalitsus, mille infotelefonist öeldi, et elanikel on tõesti erinevaid taotlusi ning targem oleks tulla küsima augustis, sest varem ei ole neid kedagi läbi vaatamas. Harku vallavalitsuse infosekretär Reet Sulaoja sõnul pole neil sel aastal kollektiivpuhkust, kuid enamik ametnikke on siiski puhkusel.

•• Kollektiivpuhkuste ajal linna-ja vallavalitsuse istungeid ei toimu ning sellega seoses seisavad need asjad, mis vajavad volikogu läbivaatamist. Linna- ning vallavalitsused siiski kinni ei ole ning sünde, surmi ja elanikeregistriga seotud toiminguid tehakse ka puhkuste ajal.

•• Regionaalminister Vallo Reimaa märkis ka, et näiteks Tallinna perekonnaseisuameti töökoormus on Harju maakonna territooriumil asuvate KOV-de teenistujate kollektiivse puhkamise tõttu oluliselt suurenenud.