Helir-Valdor Seeder ütles tänases Päevalehes, et regionaalministri amet on suurim karuteene Eesti regionaalpoliitikale. Vallo Reimaa arvates tähendab see, et regionaalministri amet ei vabasta teisi ministeeriume regionaalprobleemide peale mõtlemast.

“Omajagu on tegu ka sellega et aastate vältel on seda ettekäänet kasutatud,” rääkis Reimaa Päevaleht Online’ile, kuidas erinevad ministeeriumid on probleemi lahendamise asemel tõesti regionaalministri selja taha pugenud.

Reimaa sõnul seisneb regionaalministri ülesanne Eesti õigusliku mehhanismi loomises, mis regionaalprobleemidega arvestaks.

“On selge, et ministeeriumid ise siin Tallinnas arvavad, et nemad arvestavad piisavalt, kui Eestis on arvamus teine,” rääkis minister.

Reimaa arvates oleks väga oluline samm seadustada regionaalsed sesukohad, st luua seaduslik alus maakondade arengukavadele. “Õigusruumis puudub selline termin nagu maakondlik arengukava, kuigi neid tehakse,” selgitas Reimaa. “Paraku ei ole sellised hea tahte dokumendid siduvad.” Kui antud arengukavad oleks seadustatud, siis on see ka signaaliks ministeeriumitele, mis on ühe või teise maakonna prioriteediks.

Ükski regionaalministri haldusalasse kuuluv valdkond ei vabasta erinevaid ministeeriume nende küsimustega tegelemast. “Regionaalminister ei ole mingi alternatiivministeerium,” selgitas Reimaa. “Regionaalminister on võrgustiku sõlmpunkt, mitte rahakoti valdaja!”