Nimelt täitus üleeile õhtul tähtaeg, mis oli Kalevi kommivabrikule antud aktsiaseltsile Elveso veearve äramaksmiseks. Veel päev varem oli võlasumma 830 000 krooni, kuid õhtuks oli see sulanud 380 000-ni. Kommisõprade keeli ollakse võlgu 4086 kilo Komeedi komme.

Tegelikkuses tähendas vee kinni keeramine suures tööstushoones 21. sajandile mitteomast keskkonda, kus tualetis ja kraanides puudub vesi.

Hommikul tööle tulnud kommimeistrid pidid harjumuspärase töö asemel tegelema töökohtade koristamise ja pikisilmi vee ootamisega. Seda siiski lubati, küll tsiternides. „Kella kolmeks loodame,” ootas kommitootmiseks vajalikku vett pikisilmi ka vabriku kommunikatsioonijuht Karin Leemet.

Seiskus palju olulisi tootmisliine: Oravake, Karakum, Komeet ja šokolaaditahvlid olid vaid mõned sordid, mida ilma veeta teha ei saanud. Mõni tööline pidi siiski tõsiselt tööd tegema, sest selgus, et ilma veeta saab edukalt toota vahvlikomme – iga lapse lemmikuid Mesikäppa ja ananassikommi. Samuti töötas täishooga pakkimisliin, kus pandi karpidesse juba varem valminud kompvekke.

Leemeti sõnul töötasid tehase mõtlevad pead terve hommikupooliku väga tõsiselt ja nii jõutigi lahendusele, kuidas veeprobleemi lahendada. „Päevas on tootmiseks vaja 200 000 liitrit vett, piimaauto saab tsisternidega tuua 25 000 liitrit vett,” ütles Leemet lähtearvud ja probleemi hakatigi lahendama. „Päevas toome kaheksa korda vett.”

Vesi tuuakse Tallinna puuraugu juurest Kalevi sõsarettevõtte Tere piimaautodega, arve selle eest lubab šokolaadivabriku juhatuse esimees Kati Kusmin Elvesolt tagasi nõuda. „Me arvutame lähipäevil kokku, kui palju tsisternivesi meile kallimaks läheb,” ütles Kusmin. „Hinnavahe tõttu šokolaadi hind kindlasti ei tõuse.”

Nelja kuu kommivaru

Eile pidi vabrik piirduma siiski 25 000 liitriga, mis tähendab, et neljapäevane kommitoodang kannatas tunduvalt. Kusmini sõnul ei mõjuta see siiski oluliselt kommivaru. „Siin on meil nelja kuu varu komme valmistatud,” näitab Kusmin uhkelt laohoones kõrguvaid riiuleid, mis meenutavad Indiana Jonesi filmist tuntud arheoloogiliste leidude hoidlat.

Kalevi ja Elveso veetüli ei pruugi saada lihtsat lahendust, sest Kalevi hinnangul katkestas Elveso kommivabriku veega varustamise seadusvastaselt. Seega kavatseb Kalev Elveso peale konkurentsiametisse kaevata.

P.S. Kalevi Komeedi kommidega käib kaasas legend, mis väidab, et Komeedi komme tehakse kõigist kommivabriku ülejääkidest. Päevaleht küsis Kusminilt, kas see vastab tõele. – „Ei vasta üldse tõele, me vahel lisame sinna küll näiteks Oravakese kommist üle jäänud pralineed, kuid see on kallim materjal kui Komeedi kommi õiged komponendid,” ütles Kusmin ja Leemet lisas kõrvalt: „Kõige kokku segamine on huvitav linnalegend.” – Ju siis.

Kalevi ajakirjade töötajad ootavad oma saatust

•• Kalev Meedia peatoimetaja Indrek Lindsalu kinnitas veel teisipäeval oma töötajatele, et blogides ja meedias ringlevad kuuldused Kalevi ajakirjade sulgemisest ei pea paika. Üleeile pidi Lindsalu oma sõnu sööma: ajakirjad suletakse.

•• Ligikaudu sada inimest jääb tööta, osa neist saab Kalev Meedia juhi Alar Pingi sõnul kontsernis muud tööd. Kui paljud töötajad saavad töökoha püsimisele loota, pole veel teada.

•• Lindsalu ei süüdista siiski Kalevi omaniku Oliver Kruuda rabistades tehtud otsust. „Mina olen hingelt äriinimene ja ütlen, et omanikul on oma omandiga õigus teha otsuseid,” kinnitas Lindsalu.

•• Peatoimetaja tõdes, et olukord on raske. „Selliste suurte koondamiste puhul on ikka paanika. Mina peatoimetajana püüan seda valu töötajatele võimalikult vähendada,” sõnas Lindsalu.