Inventuuri lõpparuanne valmib 30. novembriks ning selle andmete põhjal otsustatakse riigieelarve koostamisel, millised investeeringud on vajalikud ja millised võiksid olla vara müügist laekuvad tulud, selgub riigikontrolli aruandest.

Inventuuri esimeses etapis selgus, et riigi kasutatavate ruumide tegelik kasutusintensiivsus on väike – ühe töötaja kohta on liiga suur hulk kasulikku pinda.

Riigi omandis ja kasutuses on 289 000 m² büroopinda, millel töötab 10 550 täiskohaga töötajat – keskmiselt 27,4 m² kasulikku pinda ühe töötaja kohta. Rahvusvaheline kogemus kinnitab, et büroopinda kasutatakse tõhusalt, kui täiskohaga töötajal ei ole rohkem pinda kui 20 m².

Lisaks on riigiasutuste käes suur hulk mittevajalikku vara – esialgse hinnangu põhjal ei ole ca 871 hoonet pindalaga 389 000 m² vajalikud või ei ole neid lähemas tulevikus asutustele vaja.

Riigikontrolli hinnangul tuleks kohe alustada ebavajaliku vara müügi eeltoiminguid, et olla valmis vara realiseerimiseks siis, kui turul selle järele nõudlus tekib. Aruandest selgub ka, et vara halduse korraldus on riigis halb ning puudub piisav hulk asjatundlikke kinnisvarahaldureid. Vaid igal viiendal hoonete haldajal on erialane haridus ja piisav töökogemus.

Inventuuri käigus ei õnnestunud tuvastada riigivara registri andmekogus olevat 24 hoonet, hävinud on 58, lammutamist vajab 239 ning avastati 183 hoonet.