Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) avaldab valitsuskoalitsiooni partneritele ja nende ministritele survet ministeeriumide personalikulude kasvu pidurdamiseks, mis oli eile koalitsiooninõukogus põhiteema.

Tuleva aasta eelarveprojektist nähtub enamiku ministeeriumide puhul väga suur personalikulude kasv. Näiteks rahandusministeeriumil on see üle 50 ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil isegi üle 65 protsendi. IRL-i seisukoht on, et personalikulude kasv ei tohiks ületada 14 protsenti.

“Võimalik, et kui saame ministeeriumidest lahtiseletatud andmed personalikulude kasvu kohta, selgub, et probleem polegi nii suur,” ütles eile koalitsiooninõukogu juhtinud IRL-i esimees Mart Laar. Laari sõnul on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium selles kontekstis positiivne näide, kus eelarve seletuskirjast saab teada, et ministeeriumiametnike palgakasv on siiski alla 12 protsendi. “Personalikuludes sisaldub neil Euroopa Komisjoni rahastatav väliskoostööprojekt ning sellega seotud lisavahendid. Need on ühekordsed ning väljastpoolt tulevad summad,” tõi Laar näiteks IRL-i ministriga ministeeriumi seletuskirja.

Laari sõnul ei hakka personalikulu tõusu kärped puudutama ministeeriume, kus kasv on seotud koalitsioonilepingus kokku lepituga.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul on personalikulu nn habemega teema. “Mäletan seda 12 aasta tagant, kui esimest korda rahandusministeeriumis töötasin. Vahepeal on hulk peaministreid vahetunud, kuid keegi ei ole tahtnud seda teemat lõpuks lahti kirjutada,” ütles Padar.