Eestis kuulub eri ministeeriumide alluvusse üle saja riigi osalusega äriühingu ja sihtasutuse. Iga sihtasutuse ja äriühingu juurde kuulub omakorda mitmeliikmeline nõukogu, mis kontrollib ettevõtte tegevust. Möödunud esmaspäeval kirjeldas Eesti Päevaleht olukorda eri omavalitsustes, kus KOV-de äriühingute-sihtasutuste nõukogud on muudetud poliitikute pärusmaaks. Riigi tasandi nõukogudes näib ka eksperte olevat, ent igal aastal teenivad koalitsiooniparteide poliitikutest nõukoguliikmed sealt töötasudena üle 400 000 euro.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk selgitas: „Riigi tasandil kasutatakse reeglina laiendatud mudelit: lisaks poliitilistele vastutajatele on ettevõtete ja sihtasutuste nõukogudes ka ettevõtjad ja erialaspetsialistid.”

Ent kes on Eesti nõukogude kõige suuremad vastutajad ja spetsialistid? Eesti Päevaleht koostas nimekirja nõukogude poliitilistest liikmetest. Nimekirjast selgus, et kõige suuremat igakuist sissetulekut saab nõukogudes istumisest reformierakondlasest riigikogulane Kalev Lillo.

Lillo kõige tulusam koht on AS-is Eesti Loots, mille nõukogu ta juhib. Seal teenis ta eelmisel aastal 6749 eurot, millele omakorda lisandusid EAS-i nõukogu liikme palk 4966 eurot ja Tallinna Sadama nõukogu liikme palk 4700 eurot. Kokku annab see 16 415-eurose aastasissetuleku, mis 12 kalendrikuu peale ära jagatuna annab talle tükk maad parema teenistuse kui Eesti keskmine palk 1367 eurot. Vähe sellest – Lillo abikaasa Terje kuulub Lennuliiklusteeninduse AS-i nõukokku, mille liikmed teenivad aastas vähemalt 4000 eurot. Huvitaval kombel vahetas Silvergate’i peategelase Lillo abikaasa selles nõukogus välja just Silver Meikari.