Projektbüroode liidu esimehe Tõnis Tarbe sõnul tuleks pakkumised paremini läbi arutada. “Riigi ehitised näitavad riigi jõukust ja peavad olema püsivad,” lausus ta. “Kui tehakse projekt, siis tuleb küsida pakkujate käest, kuidas hinnad kujunevad ja kas töömaht on selline, nagu tellija seda soovib.”

Samuti on oluline teada, milliseid projekte on pakkuja varem teinud. “Varasemate tulemuste ja konkreetse pakkumise ana-lüüsi põhjal saab siis öelda, kas ettenähtud aeg ja hind on kvaliteetse tulemuse saavutamiseks mõistlik,“ märkis Tarbe.

Väldiks huvide konflikti

Parimate hinna ja kvaliteedi suhtega pakkumiste leidmiseks tegi projektbüroode liit ettepaneku muuta riigihangete seadust ja selle rakendusakte nii, et oleks välistatud huvide konflikti tekkimine ehitise kavandajal-projekteerijal, kes peaks esindama tellija huve sõltumatult, mitte ehitusorganisatsiooni alltöö-võtjana. Seaduse muutmiseks alustab tööd rahandusministeeriumi komisjon.

Odavaima pakkumise valimine tõi probleeme näiteks Kiili vallale – sealse koolimaja rekonstrueerimine jäi projekti taha venima. Valla arvutuste järgi pidanuks töö maksma kuni kaks miljonit krooni, võitnud firma pakkus seda aga poole odavamalt.