Põhiseaduskomisjoni liikme Mart Nuti sõnul on riigikogus eelnõu arutamisel kokku lepitud, et erakondade rahaasju peaks tulevikus kontrollima parlamendi juures tegutsev erikomisjon.

„Nüüd on aga küsimus selles, kes need inimesed on, kes selles komisjonis tööle hakkavad. On need näiteks valimiskomisjoni inimesed või on need mingil muul viisil välja selgitatud eksperdid?” avas Nutt vaidluste sisu.

Varasemate vaidluste ajal on juttu olnud sellestki, et erakondade rahaasju jälgivas komisjonis võiks olla ka erakondade endi esindajad. Nuti arvates võivad ka poliitikud ise jälgida teiste erakondade rahaasju, kuid kui komisjoni pädevuses on kehtestada eksiteele läinud parteidele sanktsioone, ei saa poliitik oma erakonna karistamise või mittekaristamise asjus sõna sekka öelda.

Kevadel pakkus justiitsminister Rein Lang, et erakondi võiks kontrollida just riigikogu erikomisjon.

Põhiseaduskomisjoni liikme Igor Gräzini sõnul pole erakondade rahastamise kontrolli lahendamine kergete killast. „Lahendust sellele ülesandele pole, sest 2000 aastat on seda otsitud ja pole leitud,” lisas ta.

Reformierakonda kuuluv Gräzin kaldub ise pooldama varianti, et erakondade kontrollimist jätkavad poliitikud. Kuid erinevalt praegusest süsteemist kontrolliksid koalitsioonierakonnad opositsiooni ja opositsioonierakonnad koalitsiooni rahaasju.