Tänavuse lisaeelarve valitsuse reservfondi reale on peidetud 200 miljonit krooni, mida rahvasaadikutel on lubatud jagada vaikiva kokkuleppe järgi oma valijate meeleheaks.

Nn katuseraha on riigikogu sisuliselt riigieelarve sees kogu aeg jaganud, teist aastat on see kokkulepitult 200 miljonit krooni. Opositsiooni soovide täitmiseks läheb sellest 50 miljonit ning koalitsioonisaadikutele 150 miljonit krooni.

“Pole väga õige, et see summa on peidetud lisaeelarvesse,” ütles Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni aseesimees Andres Herkel. “Protsess peab olema avalikkusele mõistetav.”

Herkeli sõnul on fraktsioonide sisemise töö korraldus, kuidas tehakse ettepanekuid. Esialgu nimetas ta oma võimaliku ettepanekuna soovi toetada AS-i Kultuurileht.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus ütles, et nende fraktsioon ei ole veel oma liikmete ettepanekuid arutanud. “Kindlasti on ka meil inimesi, kes on oma piirkonnas ettepanekuid kogunud, kuid ei saa olla kindel, et kõiki neid arvestatakse,” ütles ta.

Valitsus jätab varu

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul on valitsus üle kümne aasta mõistnud, et riigikogu tahab niikuinii eelarvet muuta ja seepärast on valitsus jätnud riigikogule varu muudatuste tegemiseks. “Vastasel korral võib riigikogu suunata raha nii, et see muudab oluliselt mõne asja, mis näib ministrile vajalik,” lausus ta.

Esimest korda riigikogus olev roheliste fraktsiooni liige Marek Strandberg ei pidanud õigeks, et opositsioonile antakse vaid kübemekesi valimislubaduste katmiseks. “Kui tahetakse opositsiooni eelarve protsessi kaasata, siis peab seda eelarves kui tervikus arvestama,” lausus ta.

“Me oleme eelarve suhtes kriitilised ning lisaeelarvet ei toeta me üldse,” lausus Rahvaliidu fraktsiooni liige Tarmo Mänd, kelle sõnul soovib fraktsioon, et riigieelarve ülejääk suunataks pensionireservi.

Keskfraktsiooni aseesimehe Ain Seppiku sõnul soovitavad nad raha näiteks külaseltsidele ja külamuuseumidele. “On selge, et pole mõtet teha miljardikrooniseid parandusettepanekuid,” lausus keskerakondlane.