Seega on parlamendil tehtud seadusloomepraagi heastami­seks vaid üks võimalus: koguneda jõulupühade ja uue aasta vahel, loota sellele, et president ja Riigi Teataja leiavad aega parandatud seadus välja kuulutada ja internetis avaldada.

Kogu see probleemide rägastik oleks olemata, kui riigikogu majanduskomisjon oleks viinud neljapäeval suurde saali liiklusseaduse muudatused, mille rakendussätetes oleks kirjas olnud, et „seadus jõustub üldkorras või seadus jõustub 1. jaanuaril 2011”. Paraku on kirjas, et „seadus jõustub 2011. aasta 1. juulil”.

Hääletasid mõtlemata

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul on olukord väga keeruline ja tõenäoliselt oleks ainsaks võimaluseks parlamendil enne uut aastat erakorraliselt koguneda. „Õigustehniliselt on parlament eksinud,” teatas Linde.

Praegu on pimesi hääletanud saadikute ainus lootus president Toomas Hendrik Ilves, kes saab enne seaduse väljakuulutamist öelda, kuidas tema asjadest on aru saanud.

Kauaaegne parlamendisaadik Mart Nutt ütles, sisuliselt pole vahet, kas president seaduse välja kuulutab või mitte, seaduse teksti ta muuta ei saa. „Aja kokkuhoiu mõttes oleks isegi parem, kui president seadust välja ei kuuluta, sest siis saaks parlament kahe lugemisega apsu ära paranda.”

Kunagine põhiseaduskomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles, et ka tema arusaamist järgi jõustuks uus liiklusseadus 1. jaanuaril.

Kuid on veel kolmaski arvamus. Näiteks riigikantselei Riigi Teataja osakonna juhataja Jüri Heinla arvates võib fopaad käsitleda tehnilist laadi apsuna ja asja saab para­ndada ilma erakorraliste istungiteta.

Klaas: riigikogu tahe on väljendatud

•• Riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas ütles, et kõige olulisem on ära oodata presidendi otsus: kas ta kuulutab seaduse välja või mitte.

•• „Riigikogu tahe, kui ta 90 poolthäälega hääletas liiklusseaduse muudatusettepanekute poolt, oli selline, et uue liiklusseaduse jõustumine lükkub poole aasta võrra edasi,” osutas Klaas.

•• Kui peaks selguma, et tehniliselt on parlament eksinud, peavad 21 riigikogu liiget juba tuleva nädala alguses esitama riigikogu esimehele ettepaneku erakorralise istungi kokkukutsumiseks.

•• Majandusminister Juhan Partsi arvates on parlament hakkama saanud uskumatu ja lubamatu segadusega. „Loodan, et nad suudavad selle ära lahendada,” lisas Parts.