Eelnõu arutelu tõi endaga kaasa palju vastakaid arvamusi ning kiskus kohati suhteliselt teravateks sõnavõttudeks.

Isamaaliitlane Trivimi Velliste sõnul on Eesti kaitsevägi saanud tänaseks oma tuleristsed, mis tegelikult teevadki sõjaväest sõjaväe ning meenutas, et NATO ei ole oma kiidusõnadega kitsi olnud, kui meenutada näiteks Iraaki või Afganistani.

Ka respublikaanil Urmas Reinsalul jätkus Kõutsi jaoks vaid kiidusõnu ning tema arvates peab iga inimene oma elus ühel hetkel langetama pöördelisi otsuseid. Reinsalu sõnul toetasid kõik Kõutsi ametisse valimist ja kahe aastaga oli kaitseväe usaldus tõusnud tervelt 70 protsendini.

Tunduvalt teravamalt oli meelestatud reformierakondlane Meelis Atonen: „Ma ei saa aru, kui kaitseväe juhataja koos alluvatega käib kaebamas, kui demokraatlikult, ma kordan, demokraatlikult valitud riigikogu või minister mingeid samme ette võtavad.”

Atoneni sõnul on uskumatu ka juhtum, kus kaitseväe juhataja koduhoovilt leitud sõiduki korral arvatakse, et süüdi on minister, „mitte mees, kes krati kombel varastades vahele on jäänud”. Suure kriitika osaliseks sai tsiviilkontroll ning Atoneni arvates ei saagi lihtsalt viisakusega tsiviilkontrolli kehtestada. "Olukorras, kus kaitseväe juhataja ei ole hea diplomaat, on paljud ministrid olnud liiga suured diplomaadid.”


Keskerakondlase Ain Seppiku sõnul tunnustavad nad kahtlemata Kõutsi tööd, kuid antud juhul hääletavad tema kiire vabastamise poolt, kuna lõpus läks olukord kaitseväes käest ära. Eriti tõsteti esile kaitseväe arengu ja tsiviilkontrolli halba reguleerimist.

 „On selgunud palju asju, mille pärast poleks pidanud ametist vabastama, vaid vanamoeliselt vallandama,” ütles Seppik. „Kaitsevägi peab olema eemal poliitikast. Tarmo Kõuts, ootamata ära seaduses ette nähtud protseduure, lausa mundris teatas, et on nüüd poliitikas,” pahandas Seppik ja lisas, et Kõutsi enda sõnade kohaselt olevat kõik JOKK.

„On küll jah, aga kes seda usub, et ta pole sel hetkel üheski erakonnas. Usun, et enamus Eesti elanikkonnast ei teagi, et ta ei ole veel erakonna liige. Isamaa ja Res Publica Liidu sõnavõtud olid nagu järelehüüded. Ei ole juhtunud ju midagi hullu, peale selle, et ta läks Res Publicasse,” sõnas Seppik naerupahvakute saatel.

Admiralimundris erakonnaga liitumisest kuulutamist sarjast ka rahvaliitlane Jaanus Männik, kelle arvates on Tarmo Kõutsi poliitikasse astumine äpardunud juba esimesest päevast.