Premeerimistseremoonial osalevad Hispaania kohtuvõimu, Madridi linnavõimu ja Euroopa Nõukogu kõrged esindajad, samuti rahvusvahelise kohtunike ühingu esimees ja liikmed, teatas riigikohus.

Mainekat auhinda jagab terves maailmas kohtupidamise sõltumatuse eest seisev sihtasutus Justice in the World, mille peakorter asub Madridis. Igal aastal määrab rahvusvaheline žürii, millist isikut või organisatsiooni esile tõsta. Varem on auhinda välja antud kümnel korral ja laureaatide hulgas on olnud näiteks ÜRO erivaatlejad õigusemõistmise ja inimõiguste kaitse küsimustes ning Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal.

Riigikohtunik Julia Laffranque valiti CCJE presidendiks 2007. aastal. Ükski Eesti kohtunik ei ole varem Euroopas nii kõrgele kohale tõusnud. Samuti on see esimene kord, kui ühele väikeriigi kohtunikule usaldati vastutusrikas ülesanne. Presidendil tuleb töötada mõlemas Euroopa Nõukogu ametlikus keeles (inglise ja prantsuse).

Julia Laffranque’i presidentuuri ajal võtsid kohtunikud ise esimest korda oma töö enesekriitiliselt luubi alla ja koostasid arvamuse selle kohta, kuidas tõsta kohtuotsuste kvaliteeti. Õigusemõistmise hea tava käsitlenud arvamuse kirjutamiseks koguneti eelmisel aastal president Laffranque'i initsiatiivil konverentsile Tartusse, kus koostatud dokument sai tuntuks kui Tartu arvamus.

Euroopa Nõukogu Ministrite Komitees tekitas Tartu arvamuse tutvustamine huvi ja tähelepanu. Sel aastal võtsid Euroopa kohtunikud Julia Laffranque'i eestvedamisel koos prokuröridega vastu Bordeaux' deklaratsiooni, kus räägitakse, milline peaks olema prokuröride ja kohtunike roll selleks, et kindlustada õiglane ja inimõigusi austav kohtumenetlus. Julia Laffranque on oma eesistumise ajal pannud rõhku sellele, et arvamusi koostataks demokraatlikult, et need oleksid senisest lühemad, kompaktsemad ning ka tavakodanikule arusaadavamad. Samuti on CCJE seisnud hea selle eest, et riigid looksid ka tegelikkuses kõik tingimused, et kohtud saaksid töötada ausalt ja erapooletult.

Euroopa Kohtunike Konsultatiivnõukogu on Euroopa Nõukogu nõuandev organ, mis koosneb 47 riigi kohtunikest. CCJE eesmärgiks on tagada õiglane õigusemõistmine. CCJE esindab maailmas Euroopa kohtunikkonda, koostab liikmesriikidele mõeldud arvamusi õigusemõistmise kvaliteedi ja kohtunikkonna sõltumatuse kohta ning jälgib, kuidas erinevate riikide kohtusüsteemid peavad kinni õigusriigi põhimõttest.