„Jah, riik leiab selle raha. Ja selles loos ei ole probleem niivõrd rahas, kuivõrd selles, et on amoraalne, kuidas Narva linn on jällegi kohapeal niisugust poliitilist otsust tehes ja seda ka kõrgelt kuulutades ja põhjendades tegelikult isoleerinud Narva eesti elanikkonna muust Narva elanikkonnast. Tekitanud tunde, et eestlased on Narvas probleem, neile lisatasu maksmine kõigi Narva linnaelanike taskust on ülekohtune,” ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas valitsuse pressikonverentsil.

„Nii et me leiame kindlasti need vahendid ja eesti kooli õpetajad ei pea hakkama endale otsima uut töökohta, vaid võivad olla kindlad, et palgalisa säilib,” kinnitas minister. „Lisaraha seal tehtava töö eest on tarvis maksta, sest see motiveerib ka uusi ja uusi eesti keelt oskavaid õpetajaid Narva minema,” lisas ta. Vajaminev summa saadakse kas üle Eesti raha kokku hoides või siis Narva õpetajatele osa integratsioonirahast eraldades.

Kahepoolne integratsioon

„Miks nõutakse integratsiooni puhul ainult venekeelse elanikkonna tegevuste toetamist, kui integratsioon on kahepoolne ning Narvas ja Ida-Virumaal pigem vähemuseks olevad eestlased võiksid pretendeerida kindlasti ka integratsioonirahale?” küsis Lukas.

Ministri sõnul kaotavad sellest mõned muud integratsiooniprojektid. „Aga kui olukord on selline ja Narva linn arvab, et eestikeelse haridusruumi isoleerimine on poliitiliselt õige käik, siis tuleb kaaluda ka integratsioonile õige sisu andmist ja katsuda kõiki võimalikke kulutusi katta,” ütles Lukas.

Ministri sõnul pole välistatud, et toetama hakatakse ka Narva ja Kohtla-Järve koole.