Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor esitas täna kultuuriminister Raivo Palmarule arupärimise seoses riigile kuuluva AS Sakala Keskusega, mille ainus töötaja teenis eelmise aasta jooksul 445 073 krooni palka.

AS Sakala kõik aktsiad kuuluvad riigile ning õiguste teostajaks on kultuuriminister. Firma ainsaks kohustuseks on Sakala keskuse hoonestusõiguse järelevalve teostamine, mille jaoks oli vajalik aastas kulutada näiteks autokompensatsiooni 75 671 (2004. a 83 433) krooni ulatuses, kontori kulude jms tarbeks läks 104 172 (77 640) krooni jne.

2005. aastal oli aktsiaseltsis tööl üks töötaja, kelleks oli juhataja Kalle Sepp. Lisaks veel kolmeliikmeline nõukogu, kuhu kuuluvad Peeter Sookruus, Liina Urboja ja Evelin Karindi-Kask.

Kaks nõukogu liiget, Peeter Sookruus ja Liina Urboja, on mõlemad kultuuriministeeriumi juhtivtöötajad. Vastavalt siis meedia- ja autoriõiguse osakonna juhataja ning eelnõude ja juriidilise nõustamise osakonna juhataja. Evelin Karindi-Kase igapäevaseks ametiks on rahandusministeeriumi halduspoliitika osakonna riigiabi ja riigihangete talituse peaspetsialist.

Vastavalt AS Sakala Keskuse juhatuse esimehe Kalle Sepaga sõlmitud lepingule, makstakse juhatuse esimehele ehk siis talle endale tema tagasikutsumisel hüvitist keskmise kuutasu kahe- kuni kuuekordses ulatuses.

2004. aastal oli AS Sakala Keskuse kuludeks 1 137 099 krooni ning 2005. aastal 942 122, mis teeb kokku üle kahe miljoni krooni.

Riigikontroll tegi 2004. aasta kontrolliaruandes kultuuriministeeriumile ettepaneku lõpetada AS-i Sakala Keskus tegevus, arvestades, et ministeerium võiks ise koguda hoonestusõiguse eest laekuvat tasu ja teha hoonestaja üle järelevalvet. “Aktsiaseltsi 2004. a majandusaasta tegevusaruandest selgub, et aruandeaastal ei tegelenud äriühing oma põhikirjajärgse põhitegevusega,” seisab riigikontrolli auditis.

2004. a majandusaasta lõppes 18 040 kroonise kasumiga, mis otsustati suunata eelmiste perioodide kahjumi (9,47 miljoni krooni) katteks.

Riigikontrolli seisukohaselt ei ole riigil selleks et koguda hoonestusõiguse tasu ja teostada järelvalvet hoonestaja tegevuse üle, vaja omada äriühingut.

Eiki Nestori andmetel seisab kultuuriministeeriumi vastuses riigikontrolli 2005. aasta märkusele, et nii kultuuri- kui ka rahandusministeerium on AS Sakala Keskuse likvideerimisega nõus, kuid teevad seda alles peale uue keskuse valmimist.

“Minu jaoks on tegemist suure üllatusega. Väidetavalt nad on teatanud, et on vaja vaadata, kuidas see projekt läheb, kuidas sellise summa eest järelevalvet tehakse, seda ma ei tea,” rääkis Nestor.


„Mul oli jube kiusatus kirjutada küsimus, kas minister Palmaru teab, kuidas järelevalve käigus kasutati sõiduautot, aga see oleks olnud liiga irvitav küsimus.”