Pool aastat Iraagis teeninud kaitseväelastest neli said teenetemärgid lahinguliste teenete eest, seitse sõdurit pälvisid eeskujuliku teenistuse ristid, teatas kaitsejõudude peastaap.

Estpla-14 kaitseväelased viisid kuue teenistuskuu jooksul läbi 148 motoriseeritud ja jalgsipatrulli, neist pikemad kestsid 48 tundi ja lühimad kuus tundi. Rühm viis läbi ka kinnipidamis- ja läbiotsimis-, konvoi- ja julgestusoperatsioone, samuti mehitati vaatlusposte ning masinate ja isikute läbiotsimispunkte.

Operatsioonide käigus pidas Estpla-14 kinni kokku 37 isikut, keda kahtlustati peamiselt koalitsioonijõudude vastastes rünnakutes, inimröövides ja mõrvades. Kokku leidis Estpla-14 kaitseväelased 84 erinevat käsitulirelva, tankitõrjerelvi, ühe miinipilduja ning hulgaliselt laskemoona erinevatele relvadele.

“Meie üksuse suureks plussiks on oskus ja võimekus täita võimalikult erinevaid ülesandeid,” sõnas Estpla-14 ülem leitnant Ranno Raudisk. “Kuus kuud näitasid, et oleme täielikult võimelised mistahes operatsioonideks koos liitlastega. Me oleme väljaõppelt väga heal tasemel ning meie oskused on avaldanud muljet kõigile meiega koos tööd teinud liitlastele.”

Iraagis paikneva Eesti kontingendi vanem major Ivar Murrik hindas Estpla-14 panust kõrgeks. “On uhke olla kontingendi vanem üksusel, mille kohta lausutakse igal tasandil vaid kiidusõnu. Estpla-14 on teinud head tööd ning silma paistnud hea distsipliini, suurepärase väljaõppe ning laitmatu teenistusega.”

Rühma vastutusalaks oli Sab-al-bori linn ja selle lähiümbrus, mis asub Baghdadist paarkümmend kilomeetrit põhjapool.

Estpla-14 teenis koos Ameerika Ühendriikide üksustega 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi lahingugrupi 1-7 pataljoni koosseisus. Estpla-14 ülesanded võttis möödunud nädalal üle Estpla-15, mis jätkab teenistust Sab-al-Booris 1. ratsaväediviisi koosseisus.