Traditsiooniliselt valitakse kodanikuühiskonna tegijaid viies kategoorias. Tänavu olid laureaadiks mittetulundusühingutest MTÜ Prussakovi nimeline rattaühing. Neid tunnustati kodaniku teadvuse tõstmise eest avalike ürituste korraldamisel.

“Noored inimesed, kes ajavad oma asja iseorganiseerumise põhimõttel, lähtudes tervetest ja mittekildkondlikest väärtusest,” selgitas EMSL-i juhataja Kristina Mänd.

Prussakovi-nimeline rattaühing korraldas 2003. aastal Iraagi sõja vastase meeleavalduse Ameerika saatkonna ees, samuti tegi ühing avaliku pöördumise majandus- ja kommunikatsiooni ministrile Meelis Atonenile.

Pöördumine puudutas reisirongiliikluse kaotamist. Rattaühing korraldas ka rattasõidu Lauri Ausi mälestuseks.

Sihtasutustest tunnistati parimaks SA Pro Narva; vabatahtlikest Elina Kaitila ja Eneli Arusaar; missiooniga inimeseks valiti Jaan Manitski ning heaks ettevõtteks Tele 2 Eesti AS.

Tele 2 on olnud Äripäeva TOP 100 esimene ettevõte juba teist aastat järjest. “Nad on andnud abi ja tuge omanäolistele ja peavoolust natukene kõrvale jäänud ettevõtmistele. Näiteks Eestimaa Looduse Fondi keskkonnafestivalile,” selgitas Kristina Mänd. “Nad on väga rohelise meelelaadiga ja see on kõikide asjade alus.”

2003. a tegijatele andsid aukirja, raamatud ja lilled üle peaminister Juhan Parts, EMSL-i nõukogu esimees Lagle Parek ja EMSL-i juhataja Kristina Mänd.

Peaminister väljendas oma tervituskõnes heameelt, et vabaühenduste tunnustamine on jõudnud Toompeale. Eriti olulisena rõhutas peaminister kodanikuühiskonna aluseks olevaid põhimõtteid: “Riik on valitsuse ja kodanike ühine looming, ta on selline, milliseks meie tema kujundame – seisame samal pool lauda.” Ühtlasi kutsus peaminister kodanikeühendusi üles andma oma osa presidendi väljakuulutatud Eesti lipu 120. aastapäeva tähistamisse ja kinkis kõigile kohalviibinutele sinimustvalge rinnamärgi.

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit korraldas seitsmendat aastat järjest võistluse, et selgitada välja möödunud aasta tegijad kodanikuühiskonnas.

Aasta tegija väljaselgitamise eesmärk on teadvustada kodanikualgatuse tähtsust ja tugevdada kodanikuühiskonna tavasid.