Konsultatsioonifirma osanik Tiit Riisalo ja ehitusfirma FKSM kinnisvara arenduse juht Hannes Kuhlbach on ainukesed, kes kinnitanud oma kandideerimist miljardeid kroone väärt kinnisvara haldava suurfirma juhiks.

“Mis siin ikka oma kandideerimist enam varjata,” ütles Kuhlbach eile Eesti Päevalehele. Veel üleeile ei soovinud ta oma võimalikku osalemist konkursil kommenteerida. “Ma ei oska öelda, kes veel kandideerivad või kes pukki pannakse, kuna info on varjatud ja see võib olla ohtlik,” märkis ta.

“Me ei avalda ühegi kandidaadi nime, kuid võib öelda, et ühtegi poliitilist inimest pole,” lausus rahandusministeeriumi haldusosakonna juhataja Taivo Kendla, kes on asutamisotsusega määratud juba juhatuse liikmeks. Ülejäänud kaks juhatuse kohta on vabad.

Eesti Päevalehe andmetel võidakse juhatuse koosseis laiendada kolmelt liikmelt neljale ning poliitiliselt sobivatena on sinna Kendla kõrval juba leitud äsja ümber maailma purjetamisega tuntust kogunud Riisalo, varem Eesti Päevalehes oma võimalikust kandideerimisest mõista andnud rahandusministeeriumi asekantsler Enn Teimann ning endine hoiupankur Heino Viik.

Teise võimalusena asendatakse Kendla juhatuse liikme staatus eelpool nimetatutega ja jääb kolm juhatuse liiget. Anonüümsust palunud allika väitel tähendab see sisuliselt, et nõukogu eest on otsus juba tehtud.

Riigi Kinnisvara nõukogu liige ja Tööandjate Keskliidu esindaja Enn Veskimägi ütles, et temaga pole keegi võimalike juhatuse liikmete nimesid arutanud.

“See tekitab küsimuse, miks seda konkurssi üldse vaja oli?” kommenteeris Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) tegevdirektor Tõnis Rüütel. EKFL pooldab juhi kohal Kuhlbachi.

“Kuhlbach on üks vähestest Eestis, kes on kinnisvaraalase magistrikraadiga. Lisaks on ta täielikult poliitikast sõltumatu, mis on sellele kohale ilmtingimata vajalik,” rääkis Rüütel.

Kuhlbach on töötanud Tallinna kesklinna vanemana.

Kuhlbach ütles, et oluline on püüda vältida aktsiaseltsi juhtimist päevapoliitiliste suundumuste ajendil.

Riigi Kinnisvara nõukogu liikme Märt Vooglaiu sõnul on juhatuse liikmete määramisel oluline roll rahandusminister Siim Kallasel. “Ta on siiski omaniku esindaja ja ilmselt räägime omavahel kõik selgeks, seni ei ole me seda veel teinud.”

Vooglaid ütles, et täna valitakse päevakorra järgi ka olemasoleva viie liikme seast nõukogu esimees.