Kanal 2 saates mustanahalisi inimesi sõimanud ja automaadivalangut imiteerinud ärimees Aivar Riisalu päästab sotsiaalse vaenu õhutamise osas kriminaalkaristusest muutunud seadusesäte.

Kuigi keegi Riisalu sõnavõtu kohta avaldust ei esitanud, vaatas politsei Põhja ringkonnaprokuratuuriga konsulteerides saates esitatud materjali läbi, et kontrollida võimalikku seaduserikkumist, ütles Põhja politsei-prefektuuri pressiesindaja Tuuli Härson.

Politsei Riisalu vastu kriminaalmenetlust ei algatanud, sest karistusseadustiku järgi ei olnud tegemist sotsiaalse vaenu õhutamisega.

Veel aasta eest karistas Tallinna linnakohus 3000-kroonise rahatrahviga 22-aastast noormeest, kes oli internetikommentaaris kasutanud väljendit “juudid ahju!”. Kohus tunnistas need sõnad sotsiaalset vaenu õhutavateks.

Riisalu sõnu tuleb nüüd tõlgendada tänavu juulis jõustunud karistusseadustiku paragrahvi 151 muudatuse alusel. “Selle järgi algab sotsiaalse vaenu õhutamine seal, kus avaliku üleskutsega kaasneb reaalne oht inimese elule, tervisele või varale,” märkis Härson.

Sama paragrahvi muutmise tõttu pääsesid kriminaalkaristusest ka särkide “kommarid ahju!” tegijad.

Justiitsministeeriumi pressi-esindaja Mart Siilivase sõnul peab reaalset ohtu tõendama ja seega on esmase hinnangu andjaks menetlust alustav ja läbiviiv ametnik, s.o politsei või prokuratuur. Lõppastmes annab hinnangu kohus.

Riisalu avaldused “Top 10” saates:

•• Riisalu kirus meelelahutussaates “Top 10” Joel de Lunast rääkides mustanahalisi.

•• “Meie, eestlaste, põhjamaalaste traagika on selles, et nii kui mingi pigi kuskilt välja ilmub, siis me vahime neid nii nagu lollakad kõik,” ütles Riisalu saates. “Neile tuleks tappa anda korralikult, sest neist pole ühtegi korralikku inimest veel meie ühiskonda tekkinud.”

•• Saates olnud isamaaliitlasest Tallinna volikogu liige Tarmo Kruusimäe läks jutuga kaasa. “Aga millal Joel de Luna koju läheb? Siis, kui peremees järele tuleb,” naeris Kruusimäe.

•• “Just täpselt,” kiitis Riisalu takka. “Ja kui ta ei taha minna, siis ma olen isiklikult nõus talle jooksmist õpetama,” ütles ta kujuteldavat automaati tõstes.