„Eesti finantsinspektsioon uurib SEB-iga seotud pensionifondi võimalikku kuritarvitamist,“ kirjutab Rootsi majandusuudiste portaal E24.se.

Portaal meenutab ka möödunudaastast juhtumit, kui Eesti SEB kliendid paigutasid oma raha väidetavalt riskivabasse Likviidsusfondi, kuid 2008. aasta sügisel hinnati selle väärtust 13 protsenti alla, kuna osa rahast oli investeeritud kõrge riskiga Islandi fondi. Rootsi SEB kinnitusel maksis pank klientiele kahjutasu ilma finantsinspektsiooni sunnita.

E24.se andmetel võib SEB-l olla nüüd Eestis veel teine samalaadne probleem. „Eesti finantsinspektsioon kinnitas, et neil on käsil veel üks samateemaline menetlus, mis uurib fondituru intressikonflikte,“ kirjutatakse Rootsi majandussaidil.

SEB Eesti kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles Päevaleht Online’ile, et finantsinspektsioon ei ole SEB vastu huvi tundnud. Kas Rootsi leht valetab? „Spekulatsioone on olnud ka Eestis,“ märkis Vohu

Finantsinspektsioon alustas taas ühe fondivalitseja suhtes menetlust

Eesti finantsinspektsioonist teemat kommenteerima ei soostutud, kuna käimasolevate menetluste suhtes ei tohi ametkond mingisugust infot välja anda. Seega pole ametlikult teada millise fondivalitseja suhtes menetlus alustati ning milles kahtlus seisneb.

„Enne kui ei ole otsust, ei saa me mitte midagi kommenteerida,“ ütles finantsinspektsiooni pressiesindaja Malle Aleksius Päevaleht Online’ile. See, millal juhtumi suhtes edasist infot oodata on, sõltub tema sõnul konkreetsete inimeste töötempost ja selles, kas neil on muid asju ka vaja vahepeal teha. „Juttu on pigem kuudest,“ lisas Aleksius.

Eelmisel esmaspäeval teatas finantsinspektsioon, et on tuvastanud Swedbanki investeeringutegevuses ilmse huvide konflikti ja seeläbi võimaliku pensionikogujate varalise kahju. Nädala lõpus lisati, et nad uurivad huvide konflikte ka teiste fondivalitsejate tegevuses.