Poolteist kuud tagasi lõppes Stockholmis suur kohtuprotsess, kus süüalused ja tunnistajad räägivad eesti ja mõned ka vene keelt. Selliseid kohtuistungeid on nelja aasta jooksul olnud palju, aga ükski neist pole katkestanud tüdrukute smugeldamist Eestist Rootsi, kirjutab Eesti Ekspress.

Kohalikud ametivõimud on näinud, et kui kurjategija kukub kinni, siis tema asemele astub teine, ja kui see läheb kohtu ette, asub tema asemel tööle järgmine. Tegemist on jätkusuutliku ja hästi organiseeritud kuritegevusega.

Rootsi TV3 telesaade "Insider" (nagu Eestis "Pealtnägija") paljastas, kuidas eestlastest ehitusfirma tegelased, kes on osalenud Rootsis mitme suure objekti ehitusel, müüvad samal ajal Stockholmi tänavatel Eesti naisi.

Õlitatult töötava süsteemi taga on Kemerovo maffia üks haru, kellele eestlased maksavad kümme protsenti sissetulekutest.

Kemerovo tegevust Rootsis võib kirjeldada kolme lainena.

Esimeses laines olid peategelased Andrei Volhovitski ja Heiki Verkraud. Teises laines oli Milena Verkraud, kes on Heiki Verkraua abikaasa. Kolmandas laines on võtmeisikud abielupaar Erki Eesma ja Natalja Eesma.

Neli nädalat tagasi selgus ringkonnakohtu otsusest, et nad kõik on omakorda seotud Kemerovo võtmeisiku Miša Kalašnikoviga. Mõiste "Kemerovo maffia" kuulub tänapäeval küll juba krimiajalooliste väljendite sekka, sest kuritegelike rühmituste puhul loeb raha, mitte kodukant.

Kohtuasjad Rootsis algasid sügisel 2005 ning kestsid 2007. aasta oktoobrini. Ringkonnakohtus tuli otsus alles poolteist kuud tagasi.