Täna Eesti Päevalehes avaldatud Ühispanga kuulutusest selgub, et pank kavatseb emiteerida täiendava omakapitali saamiseks 22 miljonit 10-kroonist aktsiat, millega panga aktsiakapital tõuseb 220 miljoni krooni võrra, 731,5 miljoni kroonini.

Emissiooni käigus ostab SEB 15 miljonit Ühispanga aktsiat ja IFC 7 miljonit aktsiat, millega kaks rahaasutust omandavad Ühispangast vastavalt 20,5 ja 9,6 protsenti aktsiatest.

SEB märgib aktsiad ja tasub nende eest 3. detsembril. IFC-l on õigus märkida aktsiaid ja tasuda aktsiate eest kuue kuu jooksul pärast üldkoosoleku heakskiitvat otsust.

Emissioon on suunatud ja Ühispanga juhatus teeb aktsionäridele ettepaneku välistada teiste aktsionäride eesõigus aktsiate märkimisel.

Ühispangast ei õnnestunud Eesti Päevalehel eile aktsiaemissiooni kohta kommentaari saada.

Ka Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann ei soovinud enne Ühispanga ametliku info avaldamist aktsiamüüki ja SEB-i huvi Ühispanga vastu kommenteerida. Ta kinnitas vaid, et kõik strateegilised välisinvestorid on Eesti pangandusturule oodatud.

Panga omanikud saavad üldkoosolekul ka ülevaate Ühispanga selle aasta majandustegevusest, arutavad põhikirja muutmist, panganõukogu tagasikutsumist ja uute liikmete nõukokku valimist.

SEB-i võib oma strateegiliseks partneriks valida ka Ühispanga Läti liitlane Unibanka. Sellisel juhul oleks võimalik tulevikus ka Ühispanga ja Unibanka liitmine ning Leedu Vilniaus Banka kaasamine liitu.

Ühispanga minek rootslaste kätte on jutuks olnud juba oktoobri lõpust saadik. Aktsiaturg on sisuliselt selle uudise juba arvesse võtnud ning suuremad muutused aktsiahinnas on toimunud. Ühispanga aktsia hind kukkus eile börsil 4,03 protsenti ja lõpetas päeva 23,8 krooni tasemel.