Ruhnu uue koolimaja, õieti koolimajade kompleksi projekteerib arhitektuuribüroo Teigar Sova Arhitektid OÜ, kes võitis valla korraldatud arhitektuurikonkursi tüüpilist Ruhnu talu meenutava hoonekogumiga.

Viie töö seas jäid lõpuks rebima kaks vana talu ideed kandvat tööd. Napilt jäi hääletamisel alla Kursi talu muinsuskaitsealuse pikkmajaga sarnanev koolihoone, mis aga saarerahvalt kogus enim punkte.

“Alustame suurimast hoonest ehk võimlast ning selle kõrval asuvast sööklast,” selgitas vallavanem Aare Sünter. “Neid on meil kõigepealt vaja.”

Juba selle nädala lõpus hakkavad saare ehitusmehed uue koolimaja asukohta hooneid puulattidega maha märkima, et tekiks ettekujutus, milline koolimaja lõpuks üldplaanis välja näeb. “Eks see ole omamoodi atraktsioon, mida kuuldavasti pole kusagil mujal Eestis tehtud, aga nii saame ehk ka mõned nõrgad kohad projektist üles leida,” põhjendas vallavanem.

Vana kool vanas pastoraadis

Võimla ning söökla päris ehitust loodab vallavalitsus alustada tuleval kevadel. Kogu kooli valmimise aega ei kibelenud veidi ebausklik vallavanem nimetama. “See on ikkagi juba neljas kord kooli ehitama hakata ning varem on peaaegu valmimise kuupäevad välja käidud, aga ehitusest pole asja saanud,” selgitas Sünter.

Koolimaja ehitatakse 25 lapsele. Läinud õppeaastal õppis vanas pastoraadis töötavas Ruhnu koolis kümme õpilast.

Konkursile kutsutud ja sellel osalenud, kuid kaotanud bürood saavad 20 000 krooni.