“Edasikindlustused peavad lähiaegadel senisest ulatuslikumaid kahjusid hüvitama, mis põhjustab järgmisel aastal Eesti kindlustusturul tariifide laias laastus kümneprotsendilise tõusu,” ütles Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu liider ning Hansa Capitali grupi ettevõtte Balti Kindlustusmaakler riskijuht Ain Habicht.

Tõenäoliselt tõusevad tariifid aasta keskel, kui kehtima peaksid hakkama uued edasikindlustuse tariifid. Põhjusena näevad spetsialistid just USA-s toimunud terrorilööke, mis on seni ajaloo ühed suuremad kindlustusjuhtumid.

Eesti kindlustusseltsid on oma riskid edasi kindlustanud samades seltsides, kes Ameerika hiljutiste ja võib-olla jätkuvate juhtumite tõttu otseseid kahjusid kannavad. Näiteks terroriakti tagajärjel kokkuvarisenud WTC hooned olid kindlustatud umbes 1,5 miljardile dollarile.

Habichti sõnul ei puuduta kindlustamise kallinemine Eestis siiski kõiki. “Näiteks majaomanikke puudutab hinnatõus vähem,” märkis ta.

Kui muidu maksab klient oma korteri eest aastas 1000 krooni, siis tulevikus lisanduks sellele maksimaalselt sada krooni.

“Lisaks teevad seltsid tõenäoliselt jätkuvalt ka soodustusi,” märkis Habicht. Ta lausus, et kindlustuse kallinemine ähvardab eeskätt ettevõtteid, kes on seotud rahvusvahelise tegevusega, samuti on löögi all ohtlikumas vallas toimetavad tööstused. “Reisikindlustuse puhul puudutab üks pool hinnamuutust, teisalt lisandub reiside ärajätmisest tingitud katte moment,” rääkis Habicht.

Eesti Kindlustusseltside Liidu juhatuse liige Taivo Saar nentis, et tariifide kerkimine peab paika selles osas, kui palju edasikindlustajad väljamakseid sooritavad.

Sampo Eesti Varakindlustuse kindlustusdirektor Mihkel Uibopuu kinnitas, et kõik tariifid ei kerki kindlasti.

Samas möönis Uibopuu, et kallineda võib liikluskindlustus, kuna elektrihinna tõus vormib kulukamaks näiteks autode remondi.

Varakindlustuse puhul puudutab hinnatõus Uibopuu hinnangul eeskätt seltse, kellel on väiksem omakapital.