See on nagu Taaveti ja Koljati heitlus. Saaremaa võiduvõimalused Itaalia kõrgliigas viiendat kohta hoidva Milano Powervolley vastu on kahe mängu kokkuvõttes ehk vast paar protsenti. Teisalt saavad veerandfinaali pääsuga oma eesmärgi juba täitnud saarlased minna kohtumistele vastu täiesti pingevabalt ja just nii võivad juhtuda spordiimed. Kaotada pole midagi, võita aga oi-oi kui palju. Siiani ei ole ükski Eesti võrkpalliklubi üheski eurosarjas kunagi veerandfinaalist kaugemale jõudnud.

Viiruse tõttu pikk paus


Teatavasti pidanuks esimene mäng toimuma eelmisel nädalal Milanos, kuid koroonaviiruse puhangu tõttu jäeti see ära. Nüüd peetakse mõlemad matšid Saaremaa koduväljakul. Viiruse ja piirangute tõttu pole Powervolley pallurid pikalt võistlusmänge pidanud, viimati alistati Itaalia superliigas 16. veebruaril autsaider Sora 3 : 1. „Jah, meil oli pikk paus, aga see kulus ära harjutamiseks. Pärast neid mänge pole jälle aega treenida nii nagu tarvis,” ei teinud Milanot esindav Serbia koondise kapten Nemanja Petrić pausist numbrit. „Kindlasti ootame me siin kaht väga rasket matši. Loodan, et leiame platsil õige rütmi, peame seda tegema, kui tahame võita.”


Petrići kõrval on Milano ridades palju teisi võrkpallimaailma tähtmängijaid. Rünnakuid veab Hollandi koondise diagonaalründaja Nimir Abdel-Aziz, temporünnakuid realiseerib sloveen Jan Kozamernik, palle tõstab ette noor itaallane Riccardo Sbertoli ja Petrići kõrval tuleb teise nurgaründajana platsile Prantsusmaa koondislane Trévor Clévenot. Treener Roberto Piazza kaardipakist on puudu vaid üks kaart – prantslasest nurgaründaja Luka Bašič. Põhikoosseisu pole ta siiski tavaliselt kuulunud.
Mahajäämise põhjuseks oli palavik ja kuna lennujaamades mõõdetakse koroonaviiruse tuvastamiseks reisijate temperatuuri, ei hakatud tõbist meest, kes ilmselt poleks mängida nagunii saanud, kaasa võtma. Powervolley esindaja märkis, et mängijatel koroonaviirust ei ole.

Ka Petrić kinnitas, et keegi meeskonnast ega sellega seotud inimestest pole koroonaviirusesse nakatunud. „Ei, õnneks mitte. Loodetavasti see ka nii jääb,” lausus Petrić. Tema sõnul on Milano suur linn ja Powervolley klubi kandis pole juhtumeid olnud.

Kui tõsine olukord Milanos on? „Mitte selline, nagu võib näha sotsiaalmeediast ja ajalehtedest,” kinnitas Petrić, et reaalsus on rahulikum. „Kõik töötab ja on üsna tavapärane. Tähtis on pöörata tähelepanu väikestele asjadele, eelkõige hügieenile. Muidugi on neid juhtumeid, aga on öeldud, et see haigus pole tegelikult nii ohtlik. Loodetavasti on mõne nädala pärast seis parem.”

Nii mõnedki eestlased on Milanoga mängude koha pealt mures ega ole veendunud, et see on hea mõte. Petrić soovitab asja rahulikult võtta: „Maailm ei saa peatuda. Kõik peavad oma asjade eest hoolitsema ja käituma vastutustundlikult, aga arvan, et maailm ja elu peavad minema edasi.”

Kätlemisest loobuda ei kavatseta


Saarlased on täna kell 19 ja homme kell 18 algavateks suurteks mängudeks põhjalikult valmistunud – väljakule pannakse Taraflexi kate ja Kuressaare halli paigutatakse lisatribüüne. „Ootan saali 1500 inimest,” avaldas Saaremaa Võrkpalliklubi tegevjuht Hannes Sepp. Ta on suhelnud terviseametiga ja nende soovitused on kasutusele võetud . „Saali tuleb käte desinfitseerimise võimalus ja tavapärasest väiksema intervalliga puhastatakse käepidemeid ja muid asju,” andis Sepp ettevaatusabinõudest aru. Ühtlasi palus ta kõigil hoiduda tühjast paanika külvamisest.

Kas Saaremaa mängijad kätlevad itaallastega traditsiooniliselt kohtumise eel ja järel või jäetakse see ohutuse eesmärgil ära? „Polegi sellele mõelnud,” tunnistas Sepp. „Aga eks ikka. Palli ju puudutatakse, mis see kätleminegi teeb. Mina ise küll sellest loobuda ei kavatse.”

Mäng Eestiga on meeles

Nemanja Petrić tunnistas eile, et Saaremaa tiimi kohta teab ta veel vähe, kuna avamäng jäi ära ja vastase analüüs seisis õhtul alles ees. Ent Eesti koondist oskas ta kiita. „Rahvuskoondis on teil väga hea. Võib-olla mitte päris kõige kõrgem tase, aga väga lähedal tippvõistkondadele, mängib väga head võrkpalli. Mäletan, et 2017. aasta EM-il Poolas oli meil väga raske mäng Eestiga,” meenutas Petrić, kuidas Serbia sai 3 : 2 võidu. Samade numbritega alistati ka Eesti 2015. aasta EM-finaalturniiri play-off’is.

Serbia koondis on pentsikus olukorras – mullu tuldi Euroopa meistriks, kuid Tokyo olümpiale pääsemine ei õnnestunud. „Kui me seda kohta väärinuks, oleksime seal,” laiutas Petrić käsi. „ Aga praegune kvalifikatsioonisüsteem ei ole hea. Kui tahad, et olümpia oleks võimalikult tugev turniir, tuleks süsteem teha teisiti. Ei ole midagi öelda, kahju, oleme väga pettunud.”